Pěstování vodních melounů

I v našich klimatických podmínkách se dají vypěstovat melouny. Venkovní pěstování melounů je možné pouze v nejteplejších oblastech země. Ve středních a vyšších polohách pěstujeme melouny pouze ve skleníku.

Plátek melounu

Vhodné stanoviště pro pěstování melounů

 

Vodní melouny se pěstují podobně jako salátové okurky. Melouny vyžadují k pěstování záhřevnou, propustnou půdu, bohatou na humus, hlubokou a dobře propracovanou. Melouny vyžadují také chráněné stanoviště. Protože melouny jsou velmi náročné na teplo, je vhodné při pěstování použít černou netkanou textilii.

Předpěstování sadby melounů

Výsev provedeme v dubnu do kelímků či jiných sadbovačů. Do každého kelímku nebo sadbovače dáme 2 až 3 semínka (asi centimetr hluboko pod povrch). Substrát pravidelně zaléváme a udržujeme vlhký.

Výsadba melounů

Nejdříve po 15. květnu vysazujeme vzrostlé sazenice na stanoviště. Venkovní pěstování melounů je možné pouze v nejteplejších oblastech země. Ve středních a vyšších polohách pěstujeme melouny pouze ve skleníku. Při pěstování melounů využíváme černou netkanou textilii nebo fólii, ta přitahuje sluneční paprsky a akumuluje teplo. Na stanovišti, kde budeme melouny pěstovat vyhloubíme rýčem jámu, na dno jámy dáme dostatečné množství kompostu nebo uzrálého hnoje. Poté do jámy vysadíme vždy 2 až 3 sazenice a zasypeme zeminou (můžete zasypat stonky melounů až po první listy, stonky pod zemí rychleji zakoření a rostlina bude mít bohatší kořenový systém, bude také lépe růst a plodit).

Jak zalévat melouny?

Melouny je nutné po celou vegetace zalévat, v období sucha ještě více intenzivněji. Nejlépe dvakrát týdně půdu kolem rostlin řádně prolijte velkým množstvím vody. Černá fólie a zemina kolem rostlin melounů by měla vláhu dostatečně udržovat. Časté zalévání menším množstvím vody je méně účinné. Melouny alespoň jednou týdně hnojte tekutým hnojivem přidaným do zálivky. V praxi se osvědčilo tekuté hnojivo pro pěstování rajčat.

Opylování melounů

Na počátku léta začnou melouny kvést. Při pěstování ve skleníku je nutné melouny pomocí štětce opylit (z tyčinek přeneseme trochu pylu na bliznu). U melounů pěstovaných na venkovním prostranství se o opylování postarají včely a jiný hmyz. Plody se začnou tvořit a dozrávat na konci léta.

Jak poznáme zralý meloun ?

Pokud je meloun zralý poznáme podle vůně, praskající stopky a také podle dunivého zvuku, který by měl znít při jemném poklepání na meloun.

Typy melounů

 

U melounů rozlišujeme dva typy: cukrový a vodní. Oba mají téměř stejné nároky na pěstování, cukrový má v průměru o dvacet dní delší vegetační období.

Podzemnice olejná a nároky na pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies