Pěstování levandule

Okouzlí vás nejen svou nádhernou vůní, ale i svými léčivými účinky. Tyto polokeříky zdobí modré, ale vzácně můžete objevit i růžové či bílé klásky květů. Levandule je odolná vůči mrazu, takže si ji můžete vypěstovat venku na zahradě nebo v různých nádobách.

levandule

 

Nálev z levandule vám zmírní bolesti hlavy, má uklidňující účinky, pomáhá při potížích s trávením a dokáže i provonět dech. Zklidňující účinky má i levandulová koupel. Pokud si levanduli usušíte a pověsíte v sáčcích do skříní, nejen, že si provoníte věci ve skříni, ale je to tak účinný prostředek k odpuzování molů. Čerstvé květy se kandují a pak se s nimi zdobí dezerty nebo se přidávají do marmelád. Levandule se využívá i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, díky vonné silici, která se získává z květů.

 

Pěstování

 

Jedná se o vytrvalý polokeř, který může vyrůst až do výšky 80 centimetrů. Kvete v období od června do srpna. Pokud si chcete levanduli vypěstovat, umístěte ji na sušší místo, kde bude mít také dostatek světla. Semena zasaďte do truhlíku v únoru či březnu. Substrát musí být pořád vlhký a ideální teplota je kolem 20 °C.

 

Semínka do substrátu jen mírně zatlačte a rozhodně je už další hlínou nezakrývejte. Měly by vám vyklíčit za 7 - 14 dní. Až vyrostou do výšky minimálně 10 cm, tak je můžete přesadit do půdy na zahrádku. Sázejte je alespoň 30 cm od sebe, ale jestli si chcete vytvořit živý plot z levandule, tak je můžete zasadit i s menšími mezerami. Když nemáte zahrádku, klidně si je zasaďte na balkón či na terasu.

 

Množení

 

Levanduli můžete množit dvěma způsoby - hřížením a řízkováním. Množení hřížením znamená, že ohneme pár větviček levandule, ale musí se jednat minimálně o tříletou rostlinku, a pak na ně přihrneme hlínu. Ale dejte pozor, aby vrcholky větviček nezůstaly pod povrchem půdy. Toto byste měli provádět na podzim, jakmile ostříháte květy. Na jaře větvičky zase odhrabete a zjistíte, že mají již vytvořené kořínky, tudíž je můžete ostřihnout a zasadit jinam - samostatně.

 

Řízkování se provádí pomocí polodřevitých řízků. Jejich délka by měla být 8 - 10 cm. Provést byste to měli nejlépe v dubnu a tyto řízky pak zapíchněte do půdy. Měli byste je umístit minimálně 5 cm hluboko. A dohlédněte na to, aby půda nikdy nevyschla. Na podzim by se už měly vytvořit kořínky.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.9 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies