Pěstování hrachu setého

Hrách setý (Pissum sativum) obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, které nám pomáhají k lepší obranyschopnosti celého organismu. Návod na pěstování hrachu setého naleznete zde.

Hrachové lusky

Pěstování hrachu setého

Historie hrachu

Jako kulturní rostlina byl hrách setý (Pissum sativum) pěstován již v mladší době kamenné, v současnosti se pěstuje téměř po celém světě. Hrách setý obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, které nám pomáhají k lepší obranyschopnosti celého organismu.

Umístění

Hrách setý vyžaduje slunné stanoviště, ne však přímé sluneční světlo. Půda by měla být propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin.

Výsadba hrachu na zahrádku

Hrách vyséváme přímo na stanoviště v první polovině dubna.

Spon výsadby

Jednotlivá semena hrachu se dávají asi 2 cm od sebe do řádků vzdálených 25 cm.

Vyvazování hrachu

Rostlinu bychom měli ve stádiu dvou až tří pravých listů přichytit k pevné opěře. Opěra slouží k lepšímu růstu rostliny, a také brání šíření chorob a škůdců.

Závlaha

Hrách nepotřebuje mnoho vody, avšak půda by neměla zcela vyschnout.

Hnojení

Pokud jsme pozemek pro pěstování hrášku předem správně připravili, nemusíme hnojit. Hrách má krátkou vegetační dobu, a proto nepotřebuje mnoho živin.

Sklizeň hrachu

Hrách sklízíme, když jsou plody dostatečně velké a zralé. Plody vyloupneme z ochranné slupky, a poté je můžeme konzumovat. 

Zajímavost

Hrách setý obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, které nám pomáhají k lepší obranyschopnosti celého organismu. Hrách je významným zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu C, minerálních látek, fosforu, draslíku,vápníku a hořčíku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies