Pěstování fazolí

Fazole se pěstují nejen pro užitek, ale i na okrasu. Pokud si je chcete vypěstovat, můžete si vybrat z pnoucích, keříčkových či okrasných druhů.

Pěstování fazolí

 

Vypěstujte si je i na své zahrádce

 

Před samotným pěstováním si musíte vybrat, jestli budete pěstovat fazole na semeno či na lusky, ale nemusíte se bát, že by se podmínky pěstování nějak závratným způsobem měnily. Ty naštěstí zůstávají podobné. Pokud se chcete stát úspěšným pěstitelem fazolí, musíte je umístit někam, kde budou mít dostatek tepla a slunečních paprsků. Ideální teplota, při které vám budou prospívat, by měla být okolo 22 °C. Nevadí jim jiné teploty, ale dejte pozor, aby nebylo chladněji víc než 15 °C.

 

Fazole dále vyžadují lehčí až středně těžkou půdu, která by měla být mírně vlhká. Bude jim vyhovovat takové stanoviště, kde jim bude svítit sluníčko v dopoledních hodinách, ale spokojí se i s polostínem. Na co určitě nesmíte zapomenout, je pravidelná a především hojná zálivka. Nejvíce pozornosti jim musíte věnovat v období klíčení a při nasazování lusků.

 

Fazole

 

Keříčkové fazole

 

Někdy se jim říká zakrslé nebo také francouzské fazole. Tyto fazolky se mohou pyšnit mnohem lepší a delikátnější chutí než ty ostatní běžné fazole. Keříčkové fazole se pěstují především pro lusky jako takové než pro semena. Velkým pozitivem je to, že nemají tuhá vlákna, tudíž očekávejte rychlejší přípravu ke konzumaci.

 

Rostlinka nemá ráda silný a častý průvan, ale občasný vítr jim nevadí. Stačí podél nich natáhnout kus provázku, aby se rostliny nevyvrátily, což hrozí především v době, kdy jsou přetíženy zrajícími plody. Když jim dopřejete hojnou zálivku, plody pak budou krásně křupavé a navíc tím zvýšíte i celou úrodu.

 

O půdu se musíte občas postarat, ale nepotřebuje toho moc. Jen ji zkypřete motykou a odstraňte plevel, jenž rostliny připravuje o jejich živiny a tolik potřebnou vláhu. Okolo keřů rozprostřete mulčovou nastýlku, která vám pomůže v boji proti plevelu a také zmírňuje odpar vody. Dejte si ale pozor, protože se v tak vlhkém materiálu mohou zdržovat žraví slimáci.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies