Pes v autě

Přeprava psa v autě není žádná legrace a srandy ubívá s velikostí zvířete. Opravdu velký a neposedný pes bude potřebovat speciální cestovní klec nebo fixační autokšíry, s menším psem to půjde snadněji.

Pes v autě

Majitelé malých psů jsou neukáznění

I malý pes nebo dokonce štěně se v případě srážky s překážkou může stát neřízenou střelou. Policisté mají mnohem větší problémy s majitely malých plemen, než s opravdu velkými psy. Majitelé velkých psů jsou mnohokrát zodpovědnější, často jsou velcí psí cestovatelé dobře zabezpečení v zavazadlovém prostoru za sítí nebo mříží.

Silniční zákon nemuluví o tom, jak zvíře přepravovat, zda jej přípásat, zavřít do boxu nebo ho schovat do kufru. Ovšem v rámci bezpočnosti zvířete i celé osádky auta je lepší některou výše zmiňovanou variantu zvolit. Pokud vás policie zastaví, za nevhodnou přepravu psa, sice nedostanete žádné trestné body, ale můžete přijít i o dva tisíce.

Doslova silniční zákon ukládá řidiči povinnost: „Zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby.“

Speciální klecpes v autě

Je váš čtyřnohý kamarád řazen mezi sdtředně velká nebo velká plemena Vyzkoušejte transportní přepravní klec, vhodná je především do kombi aut. Než transportní klec objednáte, raději pořádně změřte zavazadlový prostor. Psovi v prostorné kleci bude dobře a bude se cítit bezpečně. Všechny transportní klece se dají složit.

Mříž nebo přepravní box

V případě, že nemáte velké auto, můžete oddělit zavazadlový prostor od zbytku auta pevnou mřížkovou přepážkou či sítí. Pokud zvolíte tuto variantu, zajistěte, aby se v kufru nepohybovaly žádné věci, které by mohly psa během cesty poranit.

Menšího psa lze přepravovat v boxu. Přepravní box nikdy neumisťujte na místo spolujezdce, kde hrozí exploze airbagu. Na box by měl být pes zvyklý od malička, jinak to bude trochu problém. Důležité je zvolit optimální velikost.

Závěsné lůžko

Další možností, jak zvíře v autě zabezpečit, je ochranné závěsné lůžko. Lůžko se umístí na zadní sedadla. Vhodná je kombinace se sítí. Lůžko má také tu výhodu, že pes neznečistí sedadla a ani nestojí moc peněz, obvykle se cena pohybuje okolo 850 korun.

bezpečnostní pás pro psaPásy a kšíry

Stejně jako jiného spolujezdce můžete i psa na zadním sedadle zajistit bezpečnostním pásem. Jde o popruh, který se zapne k bezpečnostnímu pásu v autě. Zvíře připoutané pásem, může v autě sedět i ležet aniž by mu hrozilo, že při brždění bude lítat po vozidle. Nejbezpečnější místo pro psa upoutaného bezpečnostním hrudním pásem je vpravo na zadní sedačce.

Pro všechna plemena jsou vhodné i fixační autokšíry. Psa upoutáte zapnutím spojovací smyčky s rychlospojkou na zapnutý pás. Na spojovací smyčce je svařené chromované oko pro připnutí vodítka.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies