Pes a dítě - rady pro klidné soužití

Psi dokáži dítěti zachránit život, pomáhat mu fyzicky i psychicky. Dokáží ale také nechtěně dítěti ublížit. Jak tomu předcházet?

Pes, dívka

Pes a mimino

Máte v jedné domácnosti malé dítě a psa? Pak určitě víte, jak je těžké oba uhlídat. Roztržití psi mohou snadno o dítě „zavadit“ a shodit jej při prvních pokusech o chůzi, děti zase rádi po psí tlamě plácají, což ne každé psisko ponechá v klidu. Přesto spolu může pes i dítě dobře vycházet – nutné ovšem je, aby pes nebyl agresivní, aby byl trpělivý k dítěti a nereagoval útokem – takového psa je lepší z domácnosti úplně vyřadit.

Případy dětí potrhaných nebo dokonce usmrcených psem děsí každého rodiče – proto je třeba být nanejvýš opatrný.

Pes jako psychická podpora

Pes nutí děti k pohybu, když si s ním hrají nebo jej venčí a pomáhá jim zbavit se ostychu. Dítě se musí o psa starat – učí jej tedy i zodpovědnosti a empatii. Děti, které mají svého pejska, tolik nelpí na rodičích, jsou samostatnější. Ví, že si mohou svému kamarádovi kdykoli postěžovat a opravdu jej vnímají jako svého nejlepšího přítele.

Jak bezpečně začlenit psa do rodiny

Důležitý je výběr rasy a cvičenost psa. Zvolte rasu, která je všeobecně uznávána jako vhodná k dětem. Pes nesmí být přecitlivělý na zvuk nebo mít přehnané reakce. Děti často psa nevědomky trápí – vysvětlete mu, že pes není hračka, ale živá bytost. Trestání zvířete nenechávejte na potomkovi, to náleží jen vám.

Lepší je přivést domů psa v pozdějším věku dítěte, kdy je schopno pochopit, jak se k němu má chovat a alespoň částečně se o něj postarat. Přesto počítejte s tím, že většina zodpovědnosti bude na vás. Samostatný přístup dítěte ke zvířeti se rozvíjí až okolo 10 let.

Chcete-li zajistit co nejbezpečnější soužití obou vašich „mazlíčků“, poohlédněte se po kynologickém kroužku pro děti nebo se psem sami docházejte na „cvičák“.

Dítěti vysvětlete, že nesmí psa rušit při krmení, že mu nesmí brát hračku. Učte jej psí řeči – rozpoznat, kdy se zlobí a kdy má radost.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies