Pečujeme o kamélie

Zima je letos dost mrazivá a vypadá to, že se jara jen tak nedočkáme. A pokud už se vám stýská po barevných květech, pořiďte si exotickou pokojovou rostlinu, která kvete v zimě. Jedná se o kamélii a přišla k nám až dalekého východu.

Kamélie

Kamélie neboli Camellia japonica

Kamélie pochází z Číny a z Japonska a do Evropy byla dovezena poměrně pozdě, tedy až v polovině osmnáctého století. Do té doby se vyskytovala pouze v Asii, kde už je domorodí lidé znali více než tisíc let. V této oblasti se vyskytují jako až deset metrů vysoké dřeviny, které rostou v chladných horských podmínkách. Přesto, že je na chlad zvyklá, na pěstování je náročná. V jižních částech Evropy se běžně pěstuje na zahradách, v našem prostředí by zimu nepřežila. Nesnáší totiž výkyvy teplot a nízkou vlhkost.


Kamélií existuje na dvě stovky druhů a podle kultivarů se mohou barevně lišit. Všechny ale potřebují dostatek světla, a to nejlépe takové stanoviště, kde nebudou přímé sluneční paprsky. Okno orientované na východ jim bude vyhovovat ze všeho nejlépe.


Kamélie jsou zvyklé na chladné klima, a proto potřebují teplotu mezi 5 – 15°C. Teplota by měla být ustálená a za žádných okolností by se neměla měnit. Kamélii bude dobře v zimních zahradách nebo v místnostech, kde se jednoduše netopí. Pokud se rozhodnete pěstovat ji v místnosti, kde je teplota vyšší, je potřeba rostlinu dostatečně zalévat a zvlhčovat i její okolí. Kamélie pěstovaná v těchto podmínkách pokvete rovněž, ale mnohem méně. Teplotu v místnosti je možné postupně navyšovat jakmile kamélie začne odkvétat a snížíme také zálivku. Až zase nasadí poupata a bude těsně před rozkvětem, zálivku zvýšíme a teplotu pomalu snižujeme.


Zemina kaméliím prospívá mírně kyselá a přesazuje se zhruba po dvou až třech letech. Čím je rostlina starší, tím více prodlužujeme intervaly. V zimním období, tedy když kamélie kvete, pravidelně přihnojujeme hnojivem bez vápníku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies