Pečený česnek
- Máslo
- Česnek - 4 celé hlavičky (palice)
- Sůl
- Pečivo
- Olivový olej - 2 lžíce
Každé palici česneku seřízněte vršek takovým způsobem, aby vykoukl každý stroužek. Z alobalu si připravte větší čtverce a na každý pak dejte jednu palici. Nyní všechny polijte malým množstvím oleje, zabalte do alobalu a vložte na pekáč.
Dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte minimálně 45 minut. Alobal pak opatrně otevřete a dejte ještě na 2 minuty zapéct, aby česnek získal krásnou zlatavou barvu. Podávejte s čerstvým, křupavým pečivem, se špetkou soli a máslem. K pečenému česneku se skvěle hodí bílé víno a lehký zeleninový salát.
Česnečka - vynikající přírodní antibiotikum pro posílení imunity (4 porce)
- Cibule - 4 ks
- Brambory - 4 ks (větší)
- Česnek - 1 palička
- Tvrdý sýr - 50 g
- Slanina - 150 g
- Sůl, kmín, majoránka - na dochucení
Oloupejte si brambory a nakrájejte je na malé kostky. Oloupejte i česnek, který do polévky později prolisujete. Slaninu si nakrájejte na kostičky a dejte ji nasucho opéct do pánve. Pak přidejte cibuli nakrájenou na drobno a až se osmaží do zlatova, můžete zalít vodou (2 litry).
Přidejte brambory, ochuťte kmínem a solí a vařte tak dlouho, dokud vám brambory nezměknou. Pak už jen stačí přidat prolisovaný česne a trochu majoránky. Sýr si nakrájejte na kousky nebo nastrouhejte na stuhadle a přidejte jej do všech porcí. Polevky můžete rozdělit do zapékacích misek a vložit do trouby, zprudka zapéct a následně podávat.
Diskuze