Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Pečený česnek

Česnek původně pochází z Mongolska a odtud pak docestoval až do Číny. Pěstovali jej i ve starém Egyptě a ve starověkém Řecku a Římě jej považovali za posvátnou rostlinu, kterou dávali vojákům, když šli do boje. Naštěstí se tato zelenina plná vitamínů rozšířila do celého světa a dostala se tak i do naší české kuchyně. Už jste někdy ochutnali upečený česnek? Je to výborná vitamínová bomba.

česnek

Pečený česnek

  • Máslo
  • Česnek - 4 celé hlavičky (palice)
  • Sůl
  • Pečivo
  • Olivový olej - 2 lžíce


Každé palici česneku seřízněte vršek takovým způsobem, aby vykoukl každý stroužek. Z alobalu si připravte větší čtverce a na každý pak dejte jednu palici. Nyní všechny polijte malým množstvím oleje, zabalte do alobalu a vložte na pekáč.

Dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte minimálně 45 minut. Alobal pak opatrně otevřete a dejte ještě na 2 minuty zapéct, aby česnek získal krásnou zlatavou barvu. Podávejte s čerstvým, křupavým pečivem, se špetkou soli a máslem. K pečenému česneku se skvěle hodí bílé víno a lehký zeleninový salát.

Česnečka - vynikající přírodní antibiotikum pro posílení imunity (4 porce)

  • Cibule - 4 ks
  • Brambory - 4 ks (větší)
  • Česnek - 1 palička
  • Tvrdý sýr - 50 g
  • Slanina - 150 g
  • Sůl, kmín, majoránka - na dochucení


Oloupejte si brambory a nakrájejte je na malé kostky. Oloupejte i česnek, který do polévky později prolisujete. Slaninu si nakrájejte na kostičky a dejte ji nasucho opéct do pánve. Pak přidejte cibuli nakrájenou na drobno a až se osmaží do zlatova, můžete zalít vodou (2 litry).


Přidejte brambory, ochuťte kmínem a solí a vařte tak dlouho, dokud vám brambory nezměknou. Pak už jen stačí přidat prolisovaný česne a trochu majoránky. Sýr si nakrájejte na kousky nebo nastrouhejte na stuhadle a přidejte jej do všech porcí. Polevky můžete rozdělit do zapékacích misek a vložit do trouby, zprudka zapéct a následně podávat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o.