Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Pečená dýně

Připravte si delikítní pečenou dýni. Je libo na sladko nebo na slano?

dýně

Dýni nemusíte vždy zpracovat jen na kompot nebo z ní připravit krémovou polévku. Zkuste si ji upéct. Možná vám zachutná více než pečené brambory. Dnes vám poradíme, jak si připravit dýni se šalotkami a česnekem. Výborně chutná i nasladko, když její chuť zkombinujete s medem a ořechy.


Pečená dýně se šalotkami a česnekem

  • Dýně Hokkaidó - 1 ks
  • Česnek - 4-6 stroužků
  • Šalotka - 10 ks (menší)
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř - na dochucení
  • Šalvějové lístky - 1 svazek

K pečené dýni si můžete připravit i skvělý dip. Budete na něj potřebovat tyto suroviny:

  • Sýr cottage - 2 kelímky
  • Zakysaná smetana - 1 kelímek (měla by být hustá)
  • Olivový olej - 1 lžíce
  • Sůl, pepř - na dochucení
  • Česnek - 3 stroužky
  • Pažitka - 1 velký svazek


Nejprve si očistěte dýni, odstraňte semínka a pak ji nakrájejte na menší měsíčky. Připravte si větší plech na pečení a vyložte si jej pečícím papírem, na který naskládejte jednotlivé dýňové měsíčky. Nemusíte mezi nimi nechávat moc volného prostoru, klidně je posuňte blíž k sobě.


Poté mezi ně rozdělte česnek i šalotky, přidejte sůl i pepř a trochu je pokapejte olejem. Dejte je péct do trouby, kterou jste si vyhřáli na 180 °C. Pečte je přibližně 40 minut. Šalvějové lístky tam přidejte až na posledních 10 minut. Aby se vám měsíčky dýně nepřipálily, klidně je můžete občas obrátit.


Mezitím, co se vám bude péct dýně, si můžete připravit dip. Sýr cottage a smetanu nalijte do větší mísy, promíchejte a přidejte olej a špetku soli a pepře. Také tam vmíchejte prolisovaný česnek a na drobno nakrájenou pažitku.

Ochutnejte i pečenou dýni s ořechy a medem (6 porcí)

  • Dýně Hokkaidó - 1 ks
  • Mandle - 100 g (neloupané, jemně nasekané)
  • Vlašské ořechy - 100 g (jemně nasekané)
  • Tekutý med - 5 lžic
  • Máslo - 40 g (rozpuštěné)
  • Himalájská sůl - asi ½ lžičky
  • Tymián - ½ lžičky (sušený)


Připravte si větší zapékací mísu a dejte si předehřát troubu na 180 °C. Dýni očistěte, odstraňte semena a nakrájejte ji na klíny. Tvarem připomínají misku nebo lodičku. Všechny ostatní suroviny smíchejte v míse dohromady. Týká se to tedy mandlí, ořechů, medu, soli, tymiánu a másla. Pak si připravte zapékací mísu, do které dáte dýňové klínky a na ně naložíte oříškovou směs.


Nechte je péct přibližně 15 minut na těch 180 °C, poté snižte teplotu na 165 °C a takto je nechte péct ještě ½ hodiny. V průběhu pečení dýně občas polijte máslem a medem. Při pečení byste se měli řídit vlastními zkušenostmi s vaší troubou, abyste dýni nespálili. Pokud si je chcete ke konci více pohlídat, zakryjte je alobalem. Tak už by se spálit neměly.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 Railsformers s.r.o.