Pečeme netradiční chléb – 2.díl

Připravte si Focacciu - italský plackový chléb, mexické tortilly a nebo francouzský selský chléb s bramborami. Recepty naleznete ve článku.

Focaccia

Focaccia - italský plackový chléb

500 g hladké mouky a trochu na vál, 300 ml vody, 40 g droždí, 1 lžíce soli, 4 lžíce mořské soli, 3 lžíce olivového oleje

Mouku smícháme se solí. Přilijeme droždí rozpuštěné ve 300 ml vlažné vody a 3 lžíce olivového oleje. Zpracujeme na lepivé těsto. Necháme 30 minut kynout. poté těsto na pomoučněném válu 10 minut hněteme (můžeme přidat i trochu mouky, aby se nelepilo). Nakonec z něj vytvoříme bochánek, který položíme na plech a roztáhneme na 2 cm silnou placku. Přikryjeme a necháme opět 30 minut kynout. Navlhčenou špičkou prstu uděláme do vykynutého chleba větší počet hlubokých jamek. Potřeme olivovým olejem a posypeme hrubou solí. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C cca 15 minut. Poté necháme dalších 15 minut chladnout na drátěné mřížce.Tento chléb je výborný k masovým pokrmům.

Mexické tortilly

250 g hladké mouky, 130 ml vody, 60 g vepřového sádla, 1 lžička soli

Mouku smícháme se solí. Sádlo nakrájíme na kousky a přidáme k mouce. Stejnoměrně propracujeme. Přilijeme 130 ml teplé vody. Vše zpracujeme v měkké těsto. Vál posypeme moukou a těsto na něm 2 až 3 minuty hněteme. Zabalíme do fólie a necháme alespoň 1 hodinu v chladu odpočinout.  poté těsto rozdělíme na 10 kousků, na pomoučeném válu z každého dílu vyválíme tenkou placku o průměru 15 cm. Placky rovnáme na sebe, mezi ně vložíme vždy list pečicího papíru. Nasucho opékáme na litinové pánvi. Na povrchu by se měly začít tvořit bubliny, placka by měla být světlehnědá. Hotové tortilly klademe na sebe na talíř a přikryjeme je utěrkou. Podáváme teplé.

Francouzský selský chléb s bramborami

350 g brambor, 1 kg polohrubé pšeničné mouky, 100 ml vlažné vody z vařených brambor, 20 g kvasnic, 2 lžíce panenského olivového oleje, 2 lžičky soli

Brambory očistíme, nakrájíme na kostky a  uvaříme do měkka v osolené vodě. Necháme vychladnout a oschnout. Kvasnice necháme vzejít ve 100 ml vlažné vody od brambor. Brambory rozmačkáme, přidáme kvásek, olivový olej a důkladně promísíme. Přidáme mouku, a zbytek soli. Hněteme tak dlouho, dokud těsto nezvláční. V přikryté míse necháme kynout.

Troubu si předehřejeme na 200 °C a vložíme do spodní části pekáček s trochou vody (aby se vytvářela pára).Po vykynutí těsto zavineme do šišky a položíme na čistou utěrku posypanou trochou mouky. Necháme ještě alespoň 20 minut kynout. Pečeme 45 až 50 minut na plechu posypaném kukuřičnou moukou, dokud chléb nezhnědne a nezní při poklepání dutě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies