Pečeme netradiční chléb – 1.díl

Vyzkoušejte naše recepty na netradiční druhy chleba. Například takový indický chléb Nán, irský chleb a nebo Ciabatta mohu být příjemným zpestřením Vašeho jídelníčku.

Ciabatta

Arabský chléb

500 g hladké mouky, 350 ml vody, 1 kostka droždí (42 g), 1 lžička soli, 1/2 lžičky cukru

V míse smícháme mouku, sůl a cukr. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a přilijeme jej k mouce. Vše smícháme v lepivé těsto, které přikryjeme a necháme 30 minut kynout.

Na pomoučeném vále 10 minut hněteme a natloukáme, až se přestane lepit (můžeme přisypat ještě trochu mouky). Z těsta uděláme bochánek, přikrytý necháme 60 minut kynout. Až se jeho objem přibližně zdvojnásobí, tak těsto znovu 2 až 3 minuty hněteme.

Z těsta vytvarujeme váleček a nakrájíme jej na 10 kousků. Každý kousek rozválíme na půl centimetru tlustou packu a znovu necháme 30 minut kynout. Troubu si mezitím předehřejeme na 230 °C. Plech vyložíme pečicím papírem, na něj pokládáme placky. Pečeme 8 až 10 minut. Necháme zchladnout na drátěné mřížce. Nejlépe chutná arabský chléb teplý. Náplň můžete použít jak sladkou, tak i slanou.

Irský chléb

250 g hladké mouky, 250 g celozrnné pšeničné mouky, 300 ml podmáslí, 1/2 lžičky soli , 1 lžičku jedlé sody

V míse smícháme hladkou i celozrnnou mouku se solí a jedlou sodou. Doprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj podmáslí. Elektrickým šlehačem nebo vařečkou zpracujeme v těsto. Na pomoučeném vále těsto rukama propracujeme na bochánek (o průměru asi 20 cm) a položíme jej na plech vyložený pečícím papírem. Ostrým nožem povrch nařízneme do kříže a posypeme trochou celozrnné mouky. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C dozlatova. Chléb je upečený, když poklepání na jeho spodní stranu zní dutě. Nejlépe chutná ještě horký, potřený máslem.

Ciabatta

300 g hrubé pšeničné krupice, 200 g polohrubé mouky, 350 ml vody, 3 lžíce panenského olivového oleje, 1  lžička sušeného droždí, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, sušené chilli papričky

Z krupice, mouky, vody, olivového oleje, droždí, cukru a soli připravíme hladké těsto, které rozdělíme na 10 dílů. Z jednotlivých dílů vytvarujeme oválné placky a položíme je na vymazaný plech. Překryjeme je potravinovou fólií potřenou olejem a necháme alespoň 30 minut kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Poté fólii sundáme, ciabatty potřeme mlékem a poprášíme moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C přibližně 20 minut. Ciabatty výtečně chutnají s pomazánkami a nebo čerstvou zeleninou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies