Domácí rohlíčky s mletým masem
Těsto:
2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 60 g droždí, 2 dcl oleje, 3 žloutky, 2 kávové lžičky soli, cukr do kvásku
Náplň:
500 g mletého masa, 8 lžic studené vody, 2 lžičky soli, 2 lžíce Solamylu, mletý pepř, majoránka, česnek, drcený kmín, 1 vejce a strouhanka dle potřeby
Příprava náplně
Mleté maso ochutíme solí, pepřem, majoránkou, česnekem a kmínem. Přidáme 1 celé vejce, 2 lžíce Solamylu a trochu strouhanky. Náplň by měla být mírně lepkavá. Rukama ji důkladně promícháme a necháme v lednici alespoň 2 - 3 hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme těsto na rohlíčky.
Mouku prosejeme přes síto, přidáme kvásek (vlažné mléko s trochou cukru a droždím necháme na teplém místě nabýt), olej a trochu soli. Těsto necháme v míse přikryté utěrkou na teplém místě cca 2 hodiny kynout.
Po vykynutí těsto na vále vyválíme na cca 0,4 centimetru široký plát a nakrájíme jej na čtverečky (ideální rozměry jsou 12 x 12 centimetrů). Na každý čtvereček lžičkou dáme přiměřené množství masové směsi. Svineme do tvaru rohlíčku a položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečení domácích rohlíčků plněných masem
Před pečením rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme 30 - 40 minut, dokud nebude povrch rohlíčků zlatavý.
Tip:
Jako náplň můžeme použít i mleté klobásky (nejlépe pikantní), bůček, slaninu, nastrouhaný sýr (může být i hermelín) a nebo třeba povařenou kořenovou zeleninu, kterou po vychladnutí rozmixujeme a dochutíme trochou vegety.
Diskuze