Péče o vaše matrace

Jestliže jste investovali více peněz, abyste si pořídili kvalitní matraci, byla by škoda, kdyby jste se pak o ni nestarali tak, jak si zaslouží. Abyste prodloužili její životnost a také aby neustále vypadala čistě a “k světu”, musíte ji vhodně udržovat.

matrace

Čistit ji musíte pravidelně

Vysáváním odstraníte z matrace prach, ve kterém se pak zdržují roztoči. Navíc, když ji něčím polijete, tak se tekutina i s těmi nečistotami vsákne dovnitř a už ji tak snadno nevyčistíte. Také občas použijte čistič čalounění. Ten je vhodný na všechno, s čím přijde naše kůže do přímého styku, takže se ho nemusíte bát použít ani na matrace. Navíc se s jejich pomocí zbavíte roztočů i jejich výměšků.

Zbavte se veškerých skvrn

Pokud půjdou některé skvrny hůře odstranit, zkuste na ně nejprve použít enzymatický čistič, který dokáže narušit jejich strukturu. Čištění skvrn už pak nebude žádný problém. Jestli najdete skvrnu, kterou není snadné identifikovat, pak použijte citronový čistící prostředek. Skvrnu pak ještě jemně vysajte čistým hadrem, který výborně saje. Ale pozor - neměli byste jej otírat, jen opatrně přiložit. Ideálním univerzálním čistícím přípravkem je ten, s kterým myjete nádobí.

 

Na skvrny či zápach od moči nejlépe zabírá tento postup. Nejprve skvrnu vysušte, co nejlépe to půjde. Poté na ni použijte enzymatický čistící prostředek, jenž si poradí s kyselinou močovou - pomůže ji rozpustit. Nastříkejte ho na skvrnu a jemně vysušujte hadrem. Jakmile ji dostatečně vysušíte, nasypte na ni jedlou sodu a nechte přes noc působit. Ráno pak vše vysajte. Můžete si také vytvořit svůj čistič z peroxidu vodíku a jedlé sody. Touto směsí pak naplňte rozprašovač a uvidíte sami, jak moc je to účinné.

Užitečné rady na závěr

Spory plísní spolehlivě zabijete pomocí octu.
Matrace byste měli 1x měsíčně důkladně vysát. Pokud se nezbavíte prachu, bude v ní o to více roztočů.
Obyčejný hadr do sebe vsákne případnou přebytečnou vlhkost.
Matraci byste měli alespoň 2x do měsíce otočit, aby se trochu vyvětrala. Zabráníte tím i vzniku plísní. Avšak pokud má vaše matrace jasně vymezenou horní a dolní stranu, na které se nedá spát, tak ji neotáčejte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies