Péče o vánoční rostlinky

V dnešním článku si povíme více o pokojových rostlinách, které kvetou na Vánoce. Víte, jak o ně správně pečovat? Přečtěte si více o vánoční hvězdě a nebo vánočním kaktusu.

vánoční hvězda

Péče o vánoční hvězdu

Vánoční hvězda je oblíbenou pokojovou rostlinou, která kvete v období Vánoc. V předvánočním období můžeme Poinsettii zakoupit v každém větším supermarketu. Oblíbená je zejména díky zářivě červeným do hvězdice uspořádaným listenům, mezi nimiž bývají malé drobné kvítky. Většinou se pěstuje jako jednoletá rostlina, po Vánocích většinou hyne.


Chcete se pokusit vánoční hvězdu po Vánocích zachránit? Pokud ano, dopřejte rostlině tmavší stanoviště a mírnou (občasnou) zálivku. Na jaře (nejlépe v březnu) rostlinu zkraťte zhruba na 10 centimetrů výšky, přesaďte ji do čerstvého pěstebního substrátu (i většího květináče) a omezte zálivku.


V září bychom měli rostlinu začít zatemňovat (například tmavou látkou, prodyšným tmavým pytlem), bohatě ji postačí 9 hodin světla denně. Pokud dodržíte výše uvedené pěstební podmínky, dočkáte se i další Vánoce krásně vybarvených listenů.

Péče o vánoční kaktus

Vánoční kaktus je poměrně nenáročnou rostlinou, která při dostatečné péči vydrží i několik let. Spolu s vánoční hvězdou je symbolem vánočních svátků, svými květy rozzáří celý interiér.


Kvete na konci podzimu a začátkem zimy záplavou většinou červenorůžových (modrých, bílých, fialových, žlutých nebo růžových) hvězdicovitých květů, které nemají žádnou vůni. Vyžaduje světlé nebo polostinné místo, kde nedopadají sluneční paprsky přímo.


V období vegetačního klidu (v září) ocení chladnější místo s teplotou okolo 12 až 15 °C. Rostlinu nesmíme přelévat, pouze v období, kdy rostlina nasadí poupata, zálivku mírně zvýšíme. Od dubna do září zálivku omezíme, ale kořenový bal udržujeme ve vlhkosti. Rostlinu hnojíme v době květu až do měsíce června 1x za 14 dní speciálním tekutým hnojivem, které neobsahuje vápník. Přes léto můžete rostlinu umístit na venkovní, před větrem chráněné místo.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies