Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Panda velká - samotářské zvíře

Panda velká je se se svým černobílým zbarvením srsti a jejím charakteristickým vzorem jedním z nejznámějších a zároveň nejvzácnějších a nejohroženějších savců celého světa.
Panda

Panda vypadá na první pohled jako medvěd, ale velkou řadu znaků má společnou se šelmami medvídkovitými. I když byla původně šelmou, dnes je mírumilovným vegetariánem, který se živým téměř výhradně bambusem.

Panda velká – obecné informace

Třída: savci
Řád: šelmy
Čeleď: medvědovití
Rod: ailuropoda melanoleuca
Výška: stojící samec 1,5 metrů, samice je o něco nižší
Hmotnost: až 120 kilogramů
Výskyt: jihozápadní Čína

Panda velká – způsob života

Panda velká je samotářské zvíře, které dvě třetiny dne věnuje sháněním a požíráním potravy a ve zbývajícím čase odpočívá. Umí šplhat na stromy, ale tohoto umění využívá jen tehdy, když je ohrožena nepřáteli. Těmi můžou být medvědi, divocí psi či levharti.


Panda velká nepoužívá žádné doupě ani odpočívadlo. Většinou si jen lehne na zem tam, kde se zrovna nachází. Bambusový les je téměř neproniknutelný, ale v hustém v hustém podrostu se nacházejí tunely, kterými se panda umí snadno a rychle pohybovat.


Panda velká žije v oblastech, kde panuje vlhké a chladné podnebí. Má však velmi hustou srst, která odpuzuje vodu a poskytuje tak pandě dostatečnou ochranu.

Panda velká – způsob obživy a potrava

I když panda velká patří mezi šelmy, skládá se její jídelníček výhradně ze stonků, listů a mladých výhonků bambusů. Na rozdíl od masa má bambus opravdu nízkou výživnou hodnotu, což znamená, že ho panda musí denně spořádat deset až dvacet kilogramů.


V závislosti na ročním období si panda velká svou potravu doplňuje dalšími rostlinami a také ptačími vejci.


Jelikož panda při hledání potravy nepotřebu příliš svůj zrak, má tento smysl vyvinut jen slabě.


Zvláštnímu složení své potravy se panda velká velmi dokonale přizpůsobila. Šelmy většinou používají trháky, kterými maso trhají jako nůžkami, ale panda jimi ukusuje bambusové výhonky. Stoličky jí pak slouží ke žvýkání.


Panda velká má přední tlapy vybaveny šestým prstem, který je postaven proti ostatním prstům a umožňuje uchopení bambusových stonků.

Panda velká – rozmnožování

Období páření je jediným obdobím z celého roku, kdy se jindy samotářské pandy setkávají.


Po pěti měsících březosti přijde na svět obvykle jedno jediné mládě pandy. Jen velmi vzácně porodí panda dvojčata, ale i přesto z nich ve většině případů přežije jen jedno mládě.


Stejně jak tomu je i u medvědů, tak i mládě pandy velké je překvapivě maličké. Na délku měří kolem patnácti centimetrů a váží ani ne 100 gramů. Je skoro holé, slepé a bezmocné. S matkou zůstává kolem osmnácti měsíců.

Panda velká – vztah s člověkem

Ještě donedávna byl člověk pro pandu nepřítelem číslo jedna. V současnosti je však zodpovědný za její postupné vymírání z jiných důvodů: stále rostoucí počet obyvatel Číny si vynucuje zakládání nových a nových vesnic a polí přímo na území obývaném pandami. To tedy znamená neustále zmenšování životního prostředí pand.


Pandy se nemohou uchýlit do doposud nedotčených oblastí, jelikož se neodváží projít přes území, které je obývané lidmi.


Dnes Číňané podporují každé opatření na ochranu pandy velké. Za její ulovení například hrozí vysoké tresty.

Panda velká – některé zajímavosti

Panda velká se denně věnuje šestnáct i více hodin přijímání potravy, ale za celou tuto dobu stráví jen tolik, co sežere za jedinou hodinu.


Panda má nejsilnější stoličky ze všech šelem na světě.


Panda velká používá její krátký ocas jako kartáč, kterým rozprašuje výměšky pachových žláz umístěných pod ním. Tímto opravdu zajímavým způsobem si panda značkuje své území.


Panda velká má výborný sluch, který ji včas varuje před blížícími se nepřáteli.


Panda velká zimu nepřespává, ale za velmi chladného počasí hledá úkryt v dutých stromech nebo jeskyních.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 26 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.