Těsto na palačinky
Ve 200 ml mléka rozšleháme jedno vejce, přidejte cca 150 gramů hladké mouky a špetku soli. Na pánvi rozehřejte máslo, těsto rozlijte po celé její ploše a pečte, dokud nezezlátne. Potom palačinku otočte a dosmažte i z druhé strany.
Někteří lidé dělají palačinky na oleji nebo úplně bez tuku, požitek je pak ale poloviční. Není také dobré přidávat do těsta cukr - palačinka se pak rychleji připalujte. A pamatujte: čím řidší těsto uděláte, tím tenčí palačinky budou.
Palačinky na nasladko
Skořicové palačinky s banány
Do těsta na palačinky přidejte dvě lžíce skořice. 3 banány oloupejte a nakrájejte na plátky. Na pánvi nechejte rozpustit máslo, přidejte několik plátků banánů, zalijte těstem a opékejte. Palačinku obracejte velmi opatrně, aby se vám neroztrhla. Hotovu pochoutku pokapejte medem nebo čokoládou.
Jablečné palačinky s ořechy
Připravte si základní těsto a přidejte do něj jednu lžíci nahrubo nakrájených vlašských nebo lískových ořechů. Z jablka odstraňte střed a slupku, nakrájejte jej na tenké plátky. Jeden plátek pak položte na pánev s rozpáleným máslem a jakmile začne jablko sklovatět, zalijte ho těstem. Opatrně obraťte a dosmažte. Hotovou palačinku dochuťte skořicí a moučkovým cukrem.
Palačinky na slano
Rajčatové palačinky s avokádem
Do těsta na palačinky přidejte dvě lžíce rajčatového protlaku, stroužek česneku a špetku chilli koření. Smažte na rozpáleném olivovém oleji. Hotové palačinky doplňte osmaženými cherry rajčátky, avokádem a zakysanou smetanou.
Špenátová palačinka se sýrem
200 g omytého listového špenátu podusíme v horké slané vodě a scedíme. Nakrájíme jej nadrobno. Poté si připravíme palačinkové těsto, vmícháme do něj lžičku oregána. Palačinky usmažíme, posypeme španátem a rozdrobeným sýrem feta.
Palačinky plněné masem
Cibuli nakrájíme nadrobno, kuřecí nebo krůtí maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a orestujeme. Připravíme se palačinky, plníme je masem a strouhaným sýrem.
Smažené palačinky
Připravíme si palačinky. Každou z jedné strany potřeme lehce hořčicí, položíme na ni několik plátků šunky a eidamu a srolujeme. Zabalené palačinky zpevníme párátkem, obalíme v klasickém trojobalu a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Diskuze