Palačinky (4 porce)
- Hladká mouka - 250 g
- Mléko - 500 ml
- Vejce - 3 ks
- Sůl - špetka
- Olej - na smažení (nebo použijte sádlo)
Všechny ingredience na palačinky si promíchejte ideálně šlehací metlou. Těsto pak nechte minimálně 15 minut odpočinout a poté můžete smažit. Místo oleje na smažení můžete použít sádlo. Díky němu budou mít vaše palačinky mnohem lepší chuť.
Na pánev vždy před jednou porcí těsta dejte trochu oleje či malou lžičku sádla. Až bude olej či sádlo po celé pánvi, můžete nalít porci těsta. Už jen stačí dávat pozor, aby se vám palačinky nepřipálily. Měly by krásně zezlátnout. A pamatujte, že druhá strana palačinky se usmaží za kratší dobu.
3 báječné náplně do palačinek
Na první náplň budete potřebovat menší salátovou okurku, 2 rajčata, ale měla by být pevná, a balkánský sýr (250 g). Vše nakrájejte na malé kostičky a promíchejte.
Na druhou náplň si připravte drůbeží šunku (200 g), tvrdý sýr (200 g) a 2 papriky (žlutou a oranžovou). Opět vše pokrájejte na kostky a promíchejte. Jakmile se palačinky usmaží, nechte je chvíli vychladnout a můžete je začít plnit.
Můžete vyzkoušet i sýrovou náplň s klíčky. Z těchto surovin připravíte náplň tak na 6 palačinek.
- Červená paprika - 1 ks (menší)
- Měkký tvaroh - 300 g
- Eidam - 200 g (plátky)
- Klíčky - 100 g (ředkvičkové nebo luštěninové)
- Rukola - 1 hrst
Nejprve si omyjte papriku. Rukolu i klíčky jemně opláchněte a osušte. Papriku očistěte, dužninu nakrájejte na kostky a vmíchejte ji do tvarohu. Tvaroh pak dle chuti osolte a hned, jak budou hotové palačinky, můžete každou z nich potřít tvarohovou pomazánkou, na ni položte plátky eidamu a vše zasypte rukolou a klíčky. Palačinky pak stačí pevně zarolovat a máte hotovo.
Diskuze