Oživte svůj interiér jarními bylinkami

Čerstvých bylinek není nikdy dost. Navíc je při vaření máte neustále při ruce. Jaké bylinky byste ve své kuchyni neměli na jaře postrádat? Malou bylinkovou zahrádku si můžete vytvořit kdekoliv - na balkóně, terase nebo na okenním parapetu.

Oživte svůj interiér jarními bylinkami

 

Kde se bude nejvíce dařit bylinkám - na slunci, ve stínu či polostínu?

 

Samozřejmě byste měli respektovat, co která léčivá či kuchyňská bylinka potřebuje. Na sluníčko si vystavte mateřídoušku, kopr vonný, křen selský, měsíček a heřmánek lékařský, fenykl obecný, meduňku, bazalku, majoránku, dobromysl.

 

Sluníčko snese i petržel, anýz, saturejka, brutnák, libeček, pelyněk a šalvěj. Do polostínu dejte raději mátu, pažitku, zimní cibuli, řebříček, estragon a zavinutku podvojnou. Ve stínu to nejvíce prospívá andělice lékařské nebo kerblíku třebuli.

 

S předpěstováním bylinek byste měli začít ideálně v březnu

 

K předpěstování jsou vhodné nejen jednoletky, ale i trvalky, čímž tak uspíšíme dobu sklizně. Dokonce budou i vzrostlejší, než ty, které byste sázeli až po zimě přímo na záhon.

 

Bylinky při klíčení vyžadují určité podmínky:

 

  1. Dejte je do místnosti, kde se bude teplota pohybovat nad 20 °C. Pokud máte u oken chladněji, parapety jsou studené a ještě máte bylinky za záclonou, nemusí vám semínka vyklíčit.
  2. Pokud chcete bylinky umístit k oknu, vybírejte si to, které je na jižní, jiho-západní či východní straně
  3. Použijte kvalitní výsevní substrát, ale můžete do něj přimíchat i trochu písku. Na 4 díly substrátu přibude 1 díl písku. Substrát byste měli udržovat vlhký - buď vlhkým rosením či zaléváním. Ale pozor, nesmíte semínka vyplavit.
  4. Hloubka do které budete semínka dávat, hraje také důležitou roli. Můžete se řídit obecným pravidlem. Podle toho, jak je semínko velké, zasaďte ho do 2x větší hloubky.

 

Základní bylinky, které by vám v kuchyni neměly chybět

 

  • Petržel - Je bohatý na vitamín C a železo. Přidáváme ho do salátů, polévek a hodí se i k vaječným, rybím či bramborovým pokrmům.
  • Kopr - Tato nenáročná bylina se nejčastěji využívá při zavařování. Také se přidává do studených polévek, omáček a využíváme jej i k dochucení rybích pokrmů.
  • Bazalka - Hodí se především do rajčatových pokrmů a neměla by se nikdy vařit. Přidávejte ji tam až ve chvíli, kdy bude pokrm hotový.
  • Rozmarýn - Pomáhá zlepšovat zažívání a používá se při přípravě omáček, při grilování či k dochucení masa.
  • Tymián - Má výrazné aroma, takže krásně provoní nejen drůbež a zvěřinu, ale také nádivky a polévky.
  • Pažitka neboli lidově šnytlík - Její ostřejší chuť připomíná cibuli a je bohatá především na vitamín C. Přidáváme ji do pomazánek, ochucených másel, zálivek, do slaného pečiva, omáček, polévek, salátů a podobně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies