Ideální ovoce na výrobu vína
K výrobě ovocného vína se nejvíce hodí jablka, ostružiny, rybíz, angrešt, borůvky, bezinky a šípky.
Ovocné víno – recept
1. Lisování
Ovoce dobře umyjte, odstraňte nahnilé plody a pak jej rozdrťte, nejlépe v drtiči. Drť dejte do lisu a pro řádné prolisování lis pomalu přitahujte šroubem.
2. Příprava na kvašení
Pokud kvasíte jablečné či hruškové víno, zakryjte šťávu před vzduchem (jinak rychle zhnědne) a zakvašujte ihned po usazení kalu, tj. nejpozději do 24 hodin. Zákvas si připravte předem podle návodu uvedeném na obalu od kvasinek.
Šťávu z ostatního ovoce nechejte naopak až 3 dny v nádobě ustát. Na povrchu se usadí kal, který sejměte a vylisujte zvlášť. Šťávu dobře přeceďte. Šťávu můžete kvasit v okurkové láhvi, v lahvi na víno nebo - zakvašujete-li větší množství vína - v sudech. Ty je však třeba pečlivě vymýt a vydesinfikovat sírou.
3. Kvašení
Šťávu s trochou vody a v ní rozpuštěným cukrem naplňte do 2/3 kvasných nádob, aby při kvašení šťáva nepřetékala. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou a utěsněte ji voskem nebo parafínem, aby vzduch nepronikal mezerami ven. Udržujte teplotu 15 - 20°C. Konec kvašení poznáte tak, že bublinky přestanou zátkou unikat, víno je klidné, na povrchu čisté a zákal padá ke dnu. Tato etapa by měla nastat po 3 – 5 týdnech. Ještě 2 – 3 týdny však víno nechte uležet.
Víno a optimální množství cukru
Do sladší šťávy přidejte cukru méně, do kyselejší je třeba více cukru a tím i vody. Na jeden litr vína postačí zhruba 10 - 15 dkg cukru.
4. Stáčení a dokvašování vína
Zhruba po třech týdnech od konce kvašení můžete víno stáčet do níže postavených lahví hadičkou, která musí být alespoň 3 cm nade dnem nádoby (aby nenasákla kal ze dna). Sklenice plňte až nahoru, víno by se mělo dotýkat zátky. Láhve pevně zazátkujte a uložte ležmo. Zátky musí být nové, dlouhé, málo pórovité a před použitím spařené. Víno nechejte při teplotě cca 14°C dokvasit. Po 10 až 14 dnech můžete podávat.
Usazení kalu
Usadí-li se na dně vína při dokvašování kal, znovu jej přetočte a vyčistěte taninem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 g taninu a 0,6 g želatiny, obojí rozpuštěné v teplé vodě. Po čištění víno znovu přetočte. Teprve čisté jej můžete znovu přelít do lahve a zazátkovat.
Diskuze