Ananas na grilu (4 porce)
- Čerstvý ananas - ½ ks
- Třtinový cukr - 2 lžíce
- Med - 4 lžíce
- Máta - 4 snítky
- Citronová šťáva - z 1 citronu
Okrájejte z ananasu svrchní tvrdou slupku a nakrájejte na kolečka (asi 2 cm). Kolečka pak posypte najemno nasekanou mátou (trochu si dejte stranou na omáčku) a cukrem a položte je na gril. Nechte je tam asi 10 minut a mezitím si připravte omáčku, na kterou budete potřebovat med, citronovou šťávu a zbytek nasekané máty. Směs zahřejte a nakonec při podávání s ní polijte kolečka ananasu. Určitě si tuto lahůdku tak zamilujete, že si ji budete připravovat častěji.
Sladké špízy s kousky ovoce a marshmallows (4 porce)
- Bonbony marshmallows - 1 balení
- Jahody - 300 g
- Hroznové víno - 300 g
- Čokoláda na vaření - 1 ks
Jahody a hroznové víno si opláchněte a pak je střídavě i s bonbony napichujte na špízy. Na grilu je ale nenechávejte příliš dlouho, stačí 1 - 2 minuty, jinak se vám marshmallows připálí. Čokoládu si pak ohřejte ve vodní lázni a pak s ní před podáváním polijte špízy.
Co byste ještě měli zkusit?
- Meloun - Jednoduše ho nakrájejte na větší plátky (asi 2,5 cm) a položte na rozpálený gril. Aby se dostatečně opekl, dopřejte mu 3 minuty z každé strany.
- Broskve - Rozpůlte, vyjměte pecky a nechte opékat na grilu asi 5 minut. Až chytnou zlatou barvu, můžete je před podáváním ozdobit medem, skořicí nebo je můžete zalít řeckým jogurtem či tvarohem.
- Banán - Můžete ho ogrilovat ve slupce nebo bez ní. Stačí ho jen podélně rozkrojit a trochu zakápnout olejem (nejlépe ten ve spreji). Počkejte, až bude gril tak středně rozpálený a pak ho z každé strany opečte. Každá strana by se měla péct přibližně 2 minuty.
- Chřest - Je zdravý, výživný a lehký, tudíž je ideálním letním pokrmem. Zakápněte ho olivovým olejem, osolte a opepřete a dejte grilovat na 2 - 3 minutky z každé strany.
- Lilek (Baklažán) - Nakrájejte si ho na plátky (2,5 cm), potřete olivovým olejem a položte na gril. Lilek bude hotový, když jej necháte opéct z obou stran po minutách. Pokud se chcete rozšoupnout, zkuste ho před podáváním posypat parmazánem.
- Kapusta - Jedná se o univerzální potravinu, kterou si můžete upravit na mnoho způsobů. Je výborná v syrovém stavu, ale můžete ji i uvařit, upéct, smažit nebo grilovat. Dříve než ji položíte na gril, ponořte ji na 20 minut do vody, aby vám změkla. Vyhnete se také spálení lístků. Grilujte ji 3 minuty z každé strany.
Diskuze