Ovoce a zelenina také patří na gril

Nemusíte grilovat jen maso, i když se po něm můžete utlouct. Občas můžete grilovat i něco zdravějšího. Vyzkoušejte grilovaný ananas, banán a další dobroty. Na grilu si můžete připravit i další pochoutky - cukety, lilky, rajčata, kukuřici, papriky, kedlubny, fazolové lusky, cibulky, mrkev, chřest, ale i meloun, kapustu a spoustu dalších.

Ovoce a zelenina také patří na gril

 

Ananas na grilu (4 porce)

 

  • Čerstvý ananas - ½ ks
  • Třtinový cukr - 2 lžíce
  • Med - 4 lžíce
  • Máta - 4 snítky
  • Citronová šťáva - z 1 citronu

 

Okrájejte z ananasu svrchní tvrdou slupku a nakrájejte na kolečka (asi 2 cm). Kolečka pak posypte najemno nasekanou mátou (trochu si dejte stranou na omáčku) a cukrem a položte je na gril. Nechte je tam asi 10 minut a mezitím si připravte omáčku, na kterou budete potřebovat med, citronovou šťávu a zbytek nasekané máty. Směs zahřejte a nakonec při podávání s ní polijte kolečka ananasu. Určitě si tuto lahůdku tak zamilujete, že si ji budete připravovat častěji.

 

Sladké špízy s kousky ovoce a marshmallows (4 porce)

 

  • Bonbony marshmallows - 1 balení
  • Jahody - 300 g
  • Hroznové víno - 300 g
  • Čokoláda na vaření - 1 ks

 

Jahody a hroznové víno si opláchněte a pak je střídavě i s bonbony napichujte na špízy. Na grilu je ale nenechávejte příliš dlouho, stačí 1 - 2 minuty, jinak se vám marshmallows připálí. Čokoládu si pak ohřejte ve vodní lázni a pak s ní před podáváním polijte špízy.

 

Co byste ještě měli zkusit?

 

  1. Meloun - Jednoduše ho nakrájejte na větší plátky (asi 2,5 cm) a položte na rozpálený gril. Aby se dostatečně opekl, dopřejte mu 3 minuty z každé strany.
  2. Broskve - Rozpůlte, vyjměte pecky a nechte opékat na grilu asi 5 minut. Až chytnou zlatou barvu, můžete je před podáváním ozdobit medem, skořicí nebo je můžete zalít řeckým jogurtem či tvarohem.
  3. Banán - Můžete ho ogrilovat ve slupce nebo bez ní. Stačí ho jen podélně rozkrojit a trochu zakápnout olejem (nejlépe ten ve spreji). Počkejte, až bude gril tak středně rozpálený a pak ho z každé strany opečte. Každá strana by se měla péct přibližně 2 minuty.
  4. Chřest - Je zdravý, výživný a lehký, tudíž je ideálním letním pokrmem. Zakápněte ho olivovým olejem, osolte a opepřete a dejte grilovat na 2 - 3 minutky z každé strany.
  5. Lilek (Baklažán) - Nakrájejte si ho na plátky (2,5 cm), potřete olivovým olejem a položte na gril. Lilek bude hotový, když jej necháte opéct z obou stran po  minutách. Pokud se chcete rozšoupnout, zkuste ho před podáváním posypat parmazánem.
  6. Kapusta - Jedná se o univerzální potravinu, kterou si můžete upravit na mnoho způsobů. Je výborná v syrovém stavu, ale můžete ji i uvařit, upéct, smažit nebo grilovat. Dříve než ji položíte na gril, ponořte ji na 20 minut do vody, aby vám změkla. Vyhnete se také spálení lístků. Grilujte ji 3 minuty z každé strany.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies