Salát s vepřovou panenkou (2 porce)
- Rukola - 100 g
- Vepřová panenka - 300 g
- Sušené švestky - 1 hrst
- Plátky mandlí - 1 hrst
- Olivový olej - 4 lžíce
- Balzamiková redukce - 1 lžíce (lze běžně sehnat v supermarketech)
- Vinný ocet - 1 lžíce
- Sůl, pepř
Vepřovou panenku si očistěte, osolte a opepřete. Zapněte troubu na 160 °C a mezitím, co se trouba bude předehřívat, opečte si panenku na pánvi s 1 lžící olivového oleje - zprudka a dozlatova z obou stran. Potom ji hned vložte do trouby, kde by se měla dopéct přibližně za 8 minut. Rukolu si opláchněte a vložte do velké mísy a přidejte švestky nasekané na menší kousky. Plátky mandlí si na sucho opečte na pánvi. Krásně zhnědnou a provoní celou kuchyni. Zálivku si připravíte smícháním zbylého olivového oleje, balzamikové redukce, vinného octa, soli a pepře. Zálivku nalijte na salát a promíchejte. Panenku nechte po dopečení chvíli vychladnout. Později nakrájejte na menší plátky, vhoďte do salátu a můžete podávat.
Salát s kozím sýrem (2 porce)
- Salát - 150 g (libovolná směs)
- Kozí sýr - 150 g
- Hroznové víno - 2 hrsti kuliček
- Balzamikový ocet - 2 lžíce
- Med - 1 lžička
- Sůl, pepř
Salát omyjte a nakrájejte rovnoměrně na menší kousky. Kuličky hroznového vína opláchněte a překrojte napůl. Kozí sýr nakrájejte přibližně na centimetrové kostky. Důkladně salát promíchejte a nakonec zalijte zálivkou ze zbylých ingrediencí. Dle chuti pak už jen osolte a opepřete.
Osvěžující vitamínová bomba (1 porce)
- Špenát - 40 g (listy)
- Vlašské ořechy - 50 g (pokrájejte na kostky)
- Vařená červená řepa - 50 g (může být i nakládaná)
- Sýr feta - 40 g
- Vařená brokolice - 40 g
- Cherry rajčata - 30 g (překrojte napůl)
- Fazole edamame - 10 g (místo nich klidně použijte fazole z plechovky)
- Borůvky - 10 g
- Křupavá semínka z granátového jablka - 5 g
- Bílý jogurt - 30 g
Špenátové listy opláchněte a dejte do krabičky či misky úplně na dno. Ostatní ingredience tam přidáme a lehce promícháme. Nakonec zalijeme bílým jogurtem. Jestliže vám bílý jogurt moc nechutná, připravte si zálivku z citronu a olivového oleje.
Diskuze