Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)

Tato prastará léčivá bylina pochází původně ze Středomoří. Na našem území se moc nevyskytuje, ale můžete si ji na své zahrádce vypěstovat.

Ostropestřec mariánský

 

Kvůli své trnitosti bývá spojován s historií ukřižování. Můžete se tedy setkat i s názvem Kristova koruna. Kvůli bílým pruhům, které zdobí jeho listy, se mu říká i prostějším názvem - mariánský bodlák. Možná jste ho zahlédli na nějaké zahrádce. Někteří si tento fialový bodlák pořizují čistě jen tak pro okrasu.

 

Léčivé účinky

 

V antických dobách jej využívali jako tradiční lék na hadí uštknutí. V 17. století zjistili, že pomáhá léčit játra, dutinu břišní, ale dokázal i regulovat krevní tlak a dokonce ho používali i pro zmírnění melancholií a depresí. V dnešní době ostropestřec pomáhá léčit onemocnění jater.

 

Chrání játra před nežádoucími látkami, které si do těla přinášíme z potravin. Jedná se hlavně o nasycené tuky, alkohol, aditiva, dusičnany a syntetické látky, jež jsou obsaženy v mnoha lécích. Ostropestřec pomáhá léčit záněty a cirhózu jater. Působí i jako prevence proti vzniku žlučových kamenů. Doporučuje se i lidem s křečovými žilami nebo těm, kteří trpí onemocněním žlučníku, dvanácterníku, sleziny a podobně.

 

Pomáhá i při kolice, žloutence a odvar z ostropestřce léčí hemeroidy. Má spoustu dalších léčivých účinků. Pomáhá zmírňovat následky chemoterapie, zabírá i na migrény, závratě, nevolnosti při cestování a léčí i astma a některé alergie. Této bylince by se měli vyhýbat lidé, kteří mají vysoký krevní tlak. Lidé, kteří trpí nějakou závažnou chorobou, by se nejprve měli poradit se svým lékařem. A těhotným ani kojícím ženám se ostropestřec už vůbec nedoporučuje užívat.

 

Připravte si čaj z ostropestřce

 

Semena se vám budou lépe vyluhovat, když je rozdrtíte. Pak dejte do konvice 1 lžičku rozdrcených semen, zalijte je ¼ litrem vroucí vody a nechte 15-20 minut louhovat. Poté semena sceďte. Čaj byste měli pít horký a po malých doušcích ideálně ráno - na lačno. Další šálek si můžete dát asi 30 minut před obědem a večer si tento čaj připravte před tím, než ulehnete k spánku. Tímto způsobem pokračujte v ozdravné kůře po dobu několika týdnů, aby se léčivé účinky projevily naplno.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies