Orchideje - jakou péči potřebují, aby vám prospívaly?

Chcete se doma také pochlubit nádhernou orchidejí, ale bohužel vám vždy po několika týdnech uhyne? Pěstování orchidejí je náročné, ale s našimi tipy to zvládnete.

orchidej

 

Základem je správná teplota!

 

Můžete si pořídit orchideje teplomilné, středně teplomilné, ale i studenomilné. Teplomilné orchideje již z názvu milují teplo. Nejlépe se jim bude dařit v teplotě kolem 25 °C, ale klidně jim můžete ještě přitopit. V noci by teplota neměla spadnout pod 19 °C, jinak hrozí uhnívání kořenů. U středně teplomilných by se měla teplota v prostředí pohybovat kolem 20 °C. Do této skupiny patří většina orchidejí, které běžně zakoupíte v květinářství. Studenomilné potřebují teplotu mezi 16 a 18 °C, ale v noci může teplota klesnout až na 9 °C.

 

Nepodceňujte hnojení a zálivku!

 

Ideálním substrátem pro orchidej je směs, ve které je stromová kůra, dřevěné uhlí a nasekaný mech. Mech působí jako hnojivo a také jako antiseptikum a kůra udržuje vlhkost substrátu. Pokud nemáte stromovou kůru, můžete místo ní dát kokosovou drť. Směs si můžete vytvořit sami nebo si ji kupte již hotovou v květinářství. V jarním a letním období hnojíme jednou za 2 týdny. V zimním období stačí hnojit jednou za měsíc. Pořiďte si raději hnojivo s vyšším obsahem vody.

 

Orchidej zalévejte, až bude substrát skoro suchý, ale dejte si pozor, aby se nevysušil úplně. Také orchidejím neprospívá, pokud je zaléváte moc nebo příliš často. Neměly by plavat ve vodě. Celý květináč postavte minimálně na 15 minut do vody, ale nenechávejte je ve vodě déle než půl hodiny. Pak je nechte chvíli okapat a nakonec vylijte přebytečnou vodu. Ideální je dešťová voda, ale můžete použít i odstátou a převařenou.

 

Nákup orchideje - na co si dát pozor?

 

Podle čeho poznáte zdravou orchidej? Její květy by měly mít typickou barvu, tvar a všechny květy by měly být stejně velké. Nekupujte orchidej, která má podezřelé nahnědlé skvrny. Kořeny by neměly být suché a většinou jsou stříbrně či zeleně zbarvené. Listy nesmí mít poškozené okraje a měly by mít sytě zelenou barvu. Pokud na spodní straně listů budou kapky nějaké šťávy, může to vypovídat o napadení savými škůdci.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies