Omamná vůně soumraku

Kdo nemá rád letní večery strávené posezením na zahradě nebo na terase? Podtrhněte romantiku teplých letních večerů omamnou vůní květin. Prozradíme, které rostliny s úderem soumraku ožívají. Vše můžete podtrhnout dobře zvoleným osvětlením.

Jasmín

Většina květin večer usíná

Je to tak, se stmíváním se většina kytek ve vaší zahradě uchyluje k odpočinku, aby načerpaly síly na další den. Jejich vůně s ubývajícím světlem mizí, ale střídají je vůně jiné – vůně nočních květin. Osázejte zahradu květinami, které soumrak milují. Za tmy provoní nejen vaši zahradu, nebo vám ukážou barevné krásy svých květů.

Omamná vůně jasmínu

Vůni jasmínu, tedy pustorylu zaznamená každá čichová buňka, tak intenzivně tento keř provoní své okolí. Jasmín vás bude těšit už v červnu, kdy nasazuje květy. Moc dlouho ovšem nevydrží. Jeho vůni můžete nahradit klasickými růžemi.

Citronové aroma třemdav

Třemdavy nejsou obvyklé květiny zahrad. Ale zkuste je, zpříjemní vaše večery výraznou citronovou vůní. Třemdavy jsou trvalky vyžadující slunné, sušší místo s půdou bohatou na vápník.

Výrazná vůně okrasného tabáku

Opravdu zajímavá letnička s výraznou vůní. Rostlina dorůstá do výšky půl metru, takže nemusíte mít strach, že si jí nikdo nevšimne. Pokud ji přece jen přehlédnou, jistě ji zaregistruje jejich čich. Květy okrasného tabáku mají trubkovitý tvar, nejčastěji bílé barvy. Jsou i tabáky se zelenými květy, některé kultivary mají květy červené a fialové. Tabák své krásy ukazuje od večera, přes celou noc. Co je pro tabák vhodné? Vyžaduje humózní půdu a stanoviště chráněné před větrem. Klidně tabák vysaďte do záhonku s jinými letničkami i trvalkami nebo do truhlíků.

Zahradu můžete provonět i osazením komulí. Tyto krasavice ovšem nejsou pro každého. Jejich vůně je opravdu velmi intenzivní a neobvyklá, nejspíš se nebude zamlouvat všem.

Obejdete se bez vůně?

Jestli dáváte přednost čerstvému vzduchu, nechte se potěšit aspoň krásnými květy. Na večer ožívá například pupalka dvouletá. Každý večer bude předvádět nové, nádherné sírově žluté květy. Další den odpoledne odkvetou a večer se můžete těšit na další podívanou. Stejný kvetoucí cyklus má i nocenka zahradní se žlutými, růžovými a fialovými květy. Na rozdíl od pupalky nocenka i voní.

Užívejte teplé letní, provoněné večery.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies