Okurky nakládačky - předpěstování a výsadba

Na našich zahrádkách má pěstování okurek nakládaček svoji tradici. Okurkám prospívá hodně sluníčka, proto si pamatujte, že čím jim dopřejete více slunce a vláhy, tím budete mít více úrody. Pokud nevíte, kterou odrůdu zvolit, poradíme vám.

okurky nakládačky

 

V rámci tuzemských odrůd můžete pěstovat Reginu F1, Noru F1, Hanu F1, Koronu F1 a z těch zahraničních třeba Minervu F1 či Santanu F1. Nakládačky by se měly sázet na začátku května a koncem června byste je měli sklízet. V období sklizně je můžete sbírat obden. Hlavně okurky hlídejte, aby nepřerostly, jinak už rostlina nebude nasazovat nové plody. Okurky neskladujte v ledničce. Potřebují místo, kde je teplota kolem 15 °C. Vydrží vám ale pouze 2 dny, pak začínají uvadat.

 

Předpěstování - naklíčení semen

 

Naklíčení provádějte v navlhčené buničině (vata či papír). Dejte si pozor, aby vám nevyschla. Teplota by vždy měla být kolem 25 °C. Klíčky by měly jen povylézt, především by neměly přerůst. Pak takto naklíčená semínka rozprostřete naplocho do truhlíků. Zemina by měla být vlhká, ale ne moc, a měla by být asi 4 cm vysoká. Vložte semena a přisypte ještě 1,5 cm další zeminy. Pro lepší udržení vlhké zeminy se ji doporučuje přikrýt nějakou fólií či sklem. Vždy ale myslete na to, že zemina potřebuje alespoň částečné větrání.

 

Až rostlinky trochu vzejdou, odstraňte kryt a teplotu snižte na 22 °C. Zajistěte jim dostatek světla a v noci klidně uberte na 19 °C. Až se děložní listy plně rozvinou, přesaďte rostlinu do kelímku (průměr 6 cm). V bytě pak okurkám neškodí ani příjemných 15 °C. Růst nakládaček trvá přibližně 3 týdny a předpěstovaná nakládačka by měla mít alespoň 2 pravé listy, které nejsou nažloutlé. Kořenový systém by se nikdy neměl zbarvit do hněda. 

 

Výsadba

 

Vysazujte ihned, jak bude kořenový bal prorostlý kořínky po bočním povrchu. Tento stav vydrží jen 5 dní, potom kořeny hnědnou a růst se tak výrazně opozdí. Kořínky se nesmí přetrhnout, proto by zemina neměla být mokrá, neboť se sazenice vyklápějí přímo z těch plastových kelímků. Kořenový bal vložte do předem připravených důlků tak, aby byly v úrovni půdy.

 

Zeminu pak jen lehce bočně přitlačte. Nakládačky sázejte tak, aby za sebou v řadě měly 30 cm mezery a mezi jednotlivými řadami okurek musí být minimálně 90 cm. Když provádíte výsadbu, pamatujte na to, že půda musí být vlhká a prohřátá. Zalévejte v okolí kořenového balu, nikdy nezalévejte samotné krčky.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 23 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies