Odvodnění zahrady – jak na to?

U moderního domu nesmí samozřejmě chybět ani moderní zahrada. Jak však dosáhnout toho, aby pro vás každý větší déšť neznamenal úplnou potopu? Čtěte dále a dozvíte se více...

Lavička na zahradě

Terasa na moderní zahradě

Pokud se rozhodnete na své moderní zahradě postavit zahradní terasu, musíte i zde myslet na odvodnění. Určitě vytvořte betonový podklad se spádem do kanálku, který je dále napojen na odvod do kanalizace. Povrch betonu ošetřete hydroizolačním nátěrem. Na takto připravený podklad položíte plastové terče a na ně uložíte dlažbu. Při srážkách voda protéká mezi spárami dlažeb a dále do odpadů.

Odvodněte zahradu - rady jak na to...

Možností, jak odvodnit zahradu je hned několik. Hlavně by každý projektant zahrady s tímto problémem měl počítat už v samotném návrhu. V praxi to znamená například počítat se spádem. Je důležité, aby voda měla možnost odtékat samovolně a přirozeně. Jednou z možností, je taky, zabudovat do země drenážní trubky.

 

Šterkový podsyp navrhujeme v dostatečné tloušťce, tak, aby byl schopen odvézt průsaky vody z okolí k drenážnímu potrubí.

Drenážní trubky

Flexibilní drenážní trubky je možné dodávat s filtrační textílií, která je na trubku aplikována po celé délce, jako hadice s podélným spojem. Drenážní trubka je vyrobena z POP vláken technologií vpichování. Filtr zabraňuje ucpávání jednotlivých otvorů v drenážní trubce a tím snižování drenážního efektu. Výsledný efekt drenážních trubek je opravdu velký.

Na co si dát pozor

V případě drenážních systémů je hlavním problémem sedimentace částic, vyluhovaných z horninového masivu a jejich sedimentace v drenážním systému. Proto je dobré navrhnout vhodný materiál a tvar drenážního potrubí. Dále také vzdálenosti šachet na čištění drenáže, sedimentačních nádrží a úpravny chemického složení vody před jejím vypuštěním do vodoteče nebo kanalizačního systému.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies