Odčervování koček

Máte doma kočičku? Pokud ji chcete chránit a dopřát ji dlouhý a spokojený život, neměli byste zapomínat na pravidelné odčervování. Chráníte tak i sebe, neboť se někteří parazité přenášejí i na člověka.

Odčervování koček - jak to probíhá?

 

  • Podle jakých příznaků poznáte, že je vaše kočka začervená?

 

Existuje vícero příznaků, které však ne vždy znamenají začervení. Abyste si byli 100% jistí, stejně budete muset navštívit veterináře, který to potvrdí. Čím dříve odhalíte, že je s kočičkou něco v nepořádku, tím samozřejmě lépe.

 

Mezi nejčastější symptomy řadíme nechutenství, zvracení, průjem a vypouklé bříško. Může se to projevit i zaostáváním v růstu, čehož si všimnete až po delší době, nebo chudokrevností či nekvalitní srstí, která ztrácí lesk.

 

  • Odčervování u koťat

 

První odčervení probíhá u koťat, podobně jako u štěňat, co nejdříve po jejich narození. Spolu s koťaty podstupuje odčervovací proces i jejich matka. Jakmile jsou koťata stará alespoň 14 dní, můžeme je odčervit pomocí pasty. Poté opakujeme vždy po 2 týdnech znovu. Od třetího měsíce jejich věku je musíte nechat odčervit každé 3 měsíce.

 

  • Odčervování u dospělých koček

 

Odčervování dospělých jedinců se provádí podle toho, zda se jedná o kočku chovanou výhradně v domě nebo o kočku, která má možnost chodit ven. Nejčastěji totiž dochází k začervení kvůli požírání ulovené myši nebo po kousnutí blechy. Když ale kočku chováte doma, i tak se může infikovat vajíčky, které dotáhnete domů na své obuvi. Kočky žijící v domácnosti odčervujte pravidelně každých 6 měsíců a ty venkovní každé 3 měsíce.

 

  • Odčervovací přípravky (anthelmintika)

 

Vždy byste měli dát na radu a doporučení veterináře, ale na trhu existují 3 základní druhy - odčervovací pasta, tablety či ampule s účinnou odčervovací látkou (tzv. Spot on). Pasty se používají spíše u koťat, neboť se aplikuje nejsnadněji. Působí proti škrkavkám, ale už ne proti tasemnicím, což stačí u mláďat, ale ne u dospělých koček.

 

Odčervovací pasty a tablety působí pouze jednorázově, proto je nutné pravidelně odčervovat. A nakonec ampule tzv. Spot on se aplikují přímo na kůži mezi lopatky. Jejich hlavní výhodou oproti pastě a tabletám je, že působí nejen proti vnitřním parazitům, ale i proti těm vnějším. Také jsou účinné po delší dobu - většinou vydrží tak 1 měsíc.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies