Ocicat – kočka s tváří ocelota

Ocitat je hravé, inteligentní, veselé a společenské kočičí plemeno, které vyžaduje velké množství pozornosti. Ocicat kočky jsou také velmi muzikální, hlasitě a melodicky mňoukají.

Ocicat

Původ plemene

Toto kočičí plemeno vzniklo okolo roku 1964 zkřížením siamského siamské kočky s kočkou habešskou. V roce 1987 byl ocicat oficiálně uznán ve Spojených státech. V roce 1986 bylo plemeno uznáno TIKA – Mezinárodní asociací koček.

Povaha

Ocitat je hravé, inteligentní, veselé a společenské kočičí plemeno, které potřebuje velké množství pozornosti. Ocicat kočky jsou velice muzikální, hlasitě a melodicky mňoukají.

Základní popis plemene

Váha:

Ocicat dosahuje váhy 2,5 až 6,5 kilogramů.

Výška:

Výšku standart FIFé neuvádí.

Srst:

Srst je hladká, lesklá, souvislá a klouzavá. Kresba na hlavě je stejná jako u všech tečkovaných koček. Podél páteře (od lopatek až po ocas) probíhají kulaté skvrny. Tečkování na plecích a na zadní části trupu je bohatě roztroušeno. Po stranách těla se objevují velké, dobře rozmístěné skvrny ve tvaru otisku palce (jedna skvrna, která je obklopena dalšími - takzvané býčí oko).

Původními barvami byly kaštanově hnědé nebo světle čokoládové skvrny se zlatožlutým lemováním na krémovém podkladě, ale přidaly se k nim modrá s břidlicově modrými skvrnami, zlatá se skořicovými skvrnami, bronzová s matně zlatými skvrnami, levandulová.

Péče o srst

Srst je dobré občas pročesat. Ocitat líná velmi málo.

Tělesné proporce plemene Ocicat

Tělo:

Tělo je velké a mohutné, působí však elegantním dojmem.

Hlava:

Hlava má klínovitý tvar.

Oči:

Oči působí orientálním dojmem, mají mandlovitý tvar. Oči mohou mít barvu jantarovou nebo zelenou, výjimečně je povolená modrá.

Uši:

Uši jsou široké, vnější strana tvoří jednu linii s vnější stranou hlavy.

Ocas:

Ocas je v poměru k tělu dlouhý a sbíhá se do špičky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies