Obklady a dlaždice - na výběru záleží

Chystáte si renovovat koupelnu, kuchyň nebo chodbu? Nevíte jak postupovat při výběru obkladů a dlažeb? Na co si dát při koupi pozor? Jak správně pečovat o obklady a dlažby? Poradíme Vám. Více se dozvíte v článku.

Kachličky

Obklady a dlaždice – jaký účel plní?

Jaký účel by měli obklady a dlaždice plnit? Při koupi by měli být nejdůležitějšími kritérii především design, užitné vlastnosti, vhodnost použití do určitých prostor a možná kombinace různých prvků. Téměř každá firma by měla zákazníkovi obklady a dlaždice ukázat alespoň ve vzorcích nebo nejlépe v podobě vzorových realizací na vlastní vzorkovně či prodejně. Nedoporučujeme vám nakupovat obklady pouze podle katalogu, aniž byste si prověřili jejich vzhled na skutečných vzorcích.

Kde a jak nakupovat obklady a dlaždice?

Doporučujeme vám obklady a dlaždice nakupovat ve specializovaných obchodech, kde k nákupu poskytují také následný servis, dopravu zakoupeného zboží, grafický návrh obkladu, poradenství v technických otázkách, nabídku lepidel, spárovacích tmelů a dalších materiálů potřebných k obkládání. Při nákupu je nutné znát obchodní podmínky (cenu, termín dodání, délku záruky, pravidla reklamace). Při nákupu doporučujeme vždy zakoupit o 10 až 15 % materiálu více.

Dbejte při nákupu na stejný odstín a rozměr!

Každý výrobce uvádí na kartonu se zbožím číselný nebo znakový kód, který značí barevný odstín daného výrobku a jeho přesný rozměr (kalibr). Pro jeden prostor (místnost, koupelnu, podlahu) je dobré použít materiál stejného odstínu a rozměru.

Jak správně pečovat o obklady a dlažby

Běžné ošetření obkladů a dlažeb vyžaduje pouze umytí materiálu teplou vodou v koncentraci se saponátem. Na výrazně znečištěné obklady a dlaždice je doporučeno použít čisticí prostředky určené na sanitu a obklady, které neobsahují abrazivní složky. Na podlahy lze použít i agresivnější čisticí prostředky k odstranění zaschlých nečistot.

Pro odstranění zbytků rzi jsou vhodné prostředky s obsahem kyseliny fosforečné. K odstranění zbytků cementu nebo spárovacích prostředků po pokládání obkladů a dlažeb postačí obvykle včas umýt obklad 5% roztokem octa a pak opláchnout čistou vodou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies