Obaleč jablečný (Cydia pomonella)

Obaleč jablečný je jedním z nejvýznamnějších škůdců jabloní. Obaleč jablečný poškozuje také hrušně, kdouloně a ořešáky. V teplejších oblastech má dvě generace za rok, v chladnějších jen jednu.

Obaleč jablečný

Obaleč jablečný - kde škodí?

Obaleč jablečný poškozuje jabloně, hrušně, kdouloně a také ořešáky. Přezimuje ve stadiu dospělých housenek v různých úkrytech. Housenky se zavrtají do plodů a způsobují tzv. „červivost plodů”. V teplejších oblastech má dvě, v chladnějších jen jednu generaci za rok. Rojení první generace probíhá v květnu a v první polovině června, s druhou generací motýlů je možno se setkat ve druhé polovině července a v srpnu. Jablka napadená obalečem jablečným bývají často druhotně napadány monilií.

Ochrana rostlin před obalečem jablečným

Ošetřování jabloní provádíme podle signalizace buď v době kladení vajíček (používají se inhibitory tvorby chitinu), nebo v době hromadného líhnutí housenek (vhodné jsou klasické přípravky). Vhodné je použití orgánofosfátu DIMILIN 48 SC.

Informace k chorobám a škůdcům rostlin

Plevele a ochrana proti nim

Plži v zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies