Novozélandský králík červený – co o něm nevíte?

Jde o králíka, který má svůj původ ve Spojených státech, kde se i dnes chová pro komerční účely, tedy pro maso a kožešinu. U chovatelů se tento králík pyšní velké oblibě.

Novozélandský králík červený

Říkáte si proč je novozélandský, když pochází s USA? Odborníci se shodují, že za pojmenování vděčí stájovým králíkům z Nového Zélandu, jejichž krev byla při šlechtění také použita. Jeho červená kožešina je velice kvalitní. Jak to, že je červená? Ohnivému zbarvení králík vděčí králíku zaječímu a belgickému obru, z nichž byl pravděpodobně novozélandský červený králík vyšlechtěn.

Základní informace

Jak již bylo řečeno, je tento ohnivý krasavec velice oblíbený. Má klidnou povahu, protáhlé tělo, silné končetiny a váží tři až pět kilogramů. Jeho srst je na dotek velice příjemná a hebká, vybavená velkým množstvím tmavě červené podsady. Podsada nesmí mít žádné stínování. Samičky se liší od samců užší hlavou a nemají tak silné lícní kosti jako samci.

Chov je bez problémů

Podle chovatelů je možné tento druh králíka chovat bez větších problémů a ještě z toho mít užitek. Novozélandský červený králík je zařazen mezi střední plemena, ale není uznáno jako masné plemeno. Králíka je třeba naočkovat proti králičímu moru a myxomatóze, dopřát jim kopřivovou kůru a zajistit čistotu kotce. Kopřivová kůra ochrání proti kokcidióze. Chovatelé kopřivě dávají přednost před nejrůznějšími preparáty typu Sulfamidinu nebo Sulfakombinu. Podle chovatelů se po těchto preparátek králíci špatně vyvíjeli a pomalu rostli. Kopřivu lze nasekat a přidat ke krmivu i mláďatům. Tuhle jarní kůru stačí podávat jeden týden, poté podávat několik dní seno a postupně přejít na zelené krmení.

Co dál ke krmení

Chovatelé se k zelenému krmení nebojí přidávat ani tvrdé pečivo a chléb. V zimě je základním kamenem výživy seno a vařené brambory. Tohle všechno pomůže zvířata udržet zdravá a v dobré kondici.

Zkušení chovatelé jsou toho názoru, že po podávání granulí králíci rychle rostou a nemají tak hezkou a kvalitní srst, chov je tedy horší. Dokonce prý špatně vyvádějí mladé.

Samičky jsou dobré matky

Samice se dobře starají o své potomstvo. Do chovu je dobré vybrat samice se šesti až deseti struky, jde o předpoklad, že samice bude mít dostatek mléka pro všechny narozené králíky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies