Novoskotský retrívr

Plemeno Novoskotského retrívra vzniklo již v 17. století, k nám se ale dostalo teprve nedávno. Stejně jako ostatní retrívři je i tento velmi učenlivým a oddaným mazlíčkem, bonusem navíc je jeho vytrvalost a perfektní lovecké schopnosti.

Novoskotský retrívr

Nova Scotia Duck Tolling Retriever - popis

Novoskotský teriér je středně velký, svalnatý pes s širokou hrudí. Hlava má klínovitý tvar, oči jsou menší, světle hnědé nebo jantarové. Výraz je láskyplný, inteligentní. Výška psa se pohybuje okolo 50 cm, váha cca 20 kg.

Srst a barva

Protože bylo toto plemeno vyšlechtěno, aby aportovalo ze studené vody, má výrazně hustou, středně dlouhou srst. Na zádech bývá zvlněná, v zimě se srst vlní i v oblasti hrdla. Barva je hnědá, v nejrůznějších odstínech červené a oranžové. Na ocasu, tlapkách, hrudi a čele se objevují bílé skvrny.

Původ a vznik plemene

Záměr vytvořit toho pozoruhodné plemeno vznikl v 17. století v Novém Skotsku, které je součástí Kanady. Několik druhů retrívrů se křížilo s hnědými kokršpaněly a Irskými setry. Psi byli využívání k loveckým hrám, naháněli hlavně kachny (originální název – Nova Scotia Duck Tolling Retriever znamená „Novoskotský, kachny lákající retrívr“).

Teprve v roce 1945 bylo plemeno uznáno a pokřtěno na Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Do České republiky se Novoskotský retrívr rozšířil až okolo roku 1997.

Charakter a využití

Novoskotský retrívr jen nejen perfektní lovec a spolehlivý hlídač, ale také oddaný a láskyplný mazlíček. Je temperamentní a vytrvalý, vyžaduje proto dostatek pozornosti a pohybové aktivity. Nejraději aportuje – a to ve vodě i na zemi. Má rád společnost a je až pozoruhodně fixovaný na svého pána a jeho rodinu. V zahraničí bývají tolleři využívání k vyhledávání drog, pro flyball i jako terapeutičtí psi.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies