Nové dekorativní omítky – jak na to?

Rádi byste si ve svém domě či bytě udělali nové, dekorativní omítky? Pokud ano, tak čtěte dále. Užitečné rady, tipy a triky naleznete právě v dnešním článku o dekorativních omítkách.

Kuchyň

Nejprve je potřeba vše správně oškrábat a vyčistit

Bodem číslo jedna, je příprava původních zdí, které chceme nově omítnout. Omítka musí být zbavena všech nečistot, volných částí omítky, zbytků tapet apod. K této práci je ideální použít speciální škrabku. Protože je dekorativní omítka nanášena jen ve slabé vrstvě, musíme zahladit všechny nerovnosti zdi hlubší více jak 1 milimetr.

Vhodný materiál no nové omítky do vašeho bytu

Dekorativní omítky se v základu dělí na třecí, válečkové nebo strukturální. Rozdíl mezi těmito základními typy omítek je pouze ve velikosti granulí přídavného materiálu – tedy písku. Zatímco hrubá třecí omítka vyžaduje granule o velikosti 2 až 3 mm, pro strukturální omítku jsou dostačující granule velké okolo 1 mm.

 

Všechny typy směsí na tvorbu nových omítek bychom měli koupit ve větších obchodíních centrech. Ideální je poradit se s odborníkem, který vám přesně řekne, která omítková směs a také od jakého výrobce je ta nejlepší.

Další dělení omítek:

  1. minerální – přírodní (křídové, sádrové nebo cementové)
  2. syntetická (nátěrová)

Jak postupovat při omítání stěn - rady, tipy, triky

  • Když máme zeď dokonale připravenou k omítání, můžeme začít.
  • Nejprve naneseme speciální přilnavou emulzi, kterou vybereme podle druhu podkladu (penetrační nátěr nám zaručí odolnost nové omítky).
  • Při nanášení dekorativní omítky musíme mít na paměti, že existuje určitý čas, kdy je možné s omítkou pracovat – tedy nanášet a vzorovat ji.
  • Jakmile omítková hmota ztvrdne, další opracování už není možné.
  • Vzorování můžeme provádět s pomocí špachtle, hladítka, štětce, houby, vzorovacího nebo reliéfního válečku.
  • Dekorativní omítku nanášíme a roztíráme nejlépe nerezovým hladítkem, směr roztírání je ideální směrem od okna směrem dovnitř místnosti.
  • Po důkladném zaschnutí můžeme omítku dle libosti vymalovat.
  • Dekorační omítky se vzorem je vhodné malovat s pomocí válečku.
  • U hrubých omítek je velmi těžké dosáhnout jednolitého odstínu – u tohoto typu omítky je vhodné přimíchat pro obarvení tónovací pastu přímo do omítkové hmoty před nanesením na stěnu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies