Nosatec, žrout lískových oříšků

Pomalu a jistě se blíží čas dozrávání a sklizně lískových ořechů, už se těšíte? Tak aby brzy nebylo po radosti. Je totiž možné, že z úrody nebude nic a místo vás si na ní pochutnal nosatec lískový, konkrétně jeho larvy. Kromě oříšků ničí také listy lísky.

Lískový ořech

Nosatec lískový

Nepřítel lísky číslo jedna je olivově hnědý brouk nosatec lískový. Má nepravidelně světle skvrnité krovky a typicky dlouhý nosec, který je silně prohnutý. Při pohledu zblízka zaregistrujete také zalomená tenká tykadla. Nejvážnější a nejčastější škůdce lísky dorůstá do velikosti 6 až 9 mm. Se svou prací začíná nosatec už  na jaře a to v květnu. Začíná vykusovat do mladých oříšků hluboké otvory a pochutnává si vnitřních pletivech, pochutnává si také na listech, kde vykouše drobné dírky. Vše dokoná larva nosatce. Larva má rohlíčkovitý tvar a bílou barvu.

Líhne se v květu

Nosatci se líhnout v květnu a nejaktivnější jsou za slunečných dnů, to mají opravdu žně. V červnu žádná samička nezahálí, vykouše díru do oříšku a tady naklade larvy. Než se larva vyvine, pochutná si na celém ořechu. Pěkně se vykrmí a zanechá pro vás ve skořápce překvapení, potom padá na zem. Larvy se zavrtají do země asi deset centimetrů hluboko, aby přezimovaly a na jaře se zakuklily.

Nic nepoznáte

Chodíte pod lískou a tetelíte se blahem, protože tolik ořechů jste ještě neviděli. Jenže pokud se uhnízdila uvnitř larva, z ořechů nic nebude. I s larvou uvnitř se ořechy vyvíjejí jako by nic a normálně zrají. Až oříšek rozlousknete najdete jen hromádku drtě a trusu. To je pak radost!

Jak s nosatcem bojovat?

Máte dvě možnosti. Buď můžete půdu kolem lísky prokypřovat, čímž narušíte a zničíte velkou část populace larev nebo je tady ještě lepší řešení. Pokud máte slepice, máte celkem vyhráno. Vysaďte lísku do výběhu slepic či pořiďte slepice k lísce. Pro slepice je vyhrabávání larev náplní celého dne. V době výskytu brouků, tedy na jaře se můžete uchýlit ještě k postřiku. 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies