Netradiční způsoby pěstování brambor

Brambory nemusíte pěstovat pouze klasickým způsobem, tedy na poli nebo na záhonu. Brambory můžete pěstovat také v trávě, pod folií nebo dokonce v bednách. Vyberte si sami, který z těchto tří způsobů je pro vás nejlepší.

Brambory

Pěstování brambor v trávě

Na uhrabaný záhon položíme řádek posekané trávy ve vrstvě asi 20 až 30 centimetrů. Předklíčené hlízy klademe 35 centimetrů od sebe do hnízd, kde je do trávy vmáčkneme, hnízda zasypeme trochou kompostu, aby se hlízy schovaly. Navrch položíme další vrstvu trávy. Během vegetace se původní nastýlka slehává, proto musíme ještě přibližně dvakrát či třikrát přidat další trávu.

Pěstování brambor pod fólií

Kompostem nebo hnojivem obohacenou půdu nakypříme a uhrabeme. Položíme tenkou černou fólii, ve které vystřihneme otvory ve tvaru kříže. Délka střihu by neměla být větší než 4 centimetry. Otvory jsou od sebe a od okrajů fólie vzdálené 30 až 40 centimetrů. Pod každým otvorem uděláme jamku, vložíme naklíčenou hlízu, zahrneme a přiklopíme rozstřiženými cípy. Ty si asi po 15 dnech začne rostlina sama nadzvedávat.

Pěstování brambor v bednách

Brambory nechte růst nad úrovní země ve vyvýšených záhonech obehnaných bedněním, které by nemělo být vyšší než 50 centimetrů. Zhotovíme jej snadno z metrových prken. Vyhloubíme jámu, nad ní sestavíme bednění a dovnitř nasypeme substrát. Ten se odspoda skládá z hrubého a pomalu se rozkládajícího organického materiálu a větví, z drnů, trávy a kuchyňského odpadu. Poté dáme do bedny vrstvu listí a nakonec kompost promíchaný se zeminou. Dole hrubší, navrchu jemnější. Do záhonu o straně 100 cm umístíme 4 hlízy asi 15 centimetrů pod povrch. Půda uvnitř bude mít v průběhu vegetace vyšší teplotu než běžný záhon, a proto brambory častěji zavlažujeme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies