Netradiční dýňový chléb

Upéct chleba není nic složitého, jen to vyžaduje trochu víc práce a z počátku i trpělivost. Chtěli byste si zkusit upéct netradiční chleby? Dnes si připravíme báječný dýňový chléb s křupavou kůrkou.

Dýňový chléb

 

Dýňový chléb

 

  • Dýně - 375 g
  • Teplá voda - 75 ml
  • Sušené droždí - 1 lžička
  • Krystalový cukr - 1 lžička
  • Olivový olej - 1 lžíce (+ trochu na mazání)
  • Sůl - 1 lžička
  • Hladká mouka - 300 g (+ na hnětení - asi půl šálku)
  • Chia semínka - 2 lžíce

 

Dejte si předehřát troubu na 200 °C. Zbavte dýni semínek, nakrájejte na větší kusy a můžete ji ponechat i tu tvrdou slupku. Dejte dýni na pekáč a zakápněte olivovým olejem. V troubě nechte dýni péct asi půl hodiny, aby chytla zlatavou barvu. Po upečení ji teprve odstraňte slupku a nechte vychladit.

 

Připravte si větší mísu, nalijte do ní teplou vodu, přidejte droždí a cukr a pořádně promíchejte. Mísu dejte někam na teplé místo přibližně na 10 minut, aby se vytvořila pěna. Dýni rozmačkejte s olivovým olejem a solí do hladka, pokud to tedy půjde. Po troškách vlijte kvasnicovou směs k dýni a opět vše zamíchejte.

 

Po částech přidávejte mouku, vše promíchejte, přeneste na vál a opět propracujte. Těsto by mělo být lepkavé, měkké a poddajné, takže s ním pracujte asi 10 minut. Chia semínka přidejte až s posledním množstvím mouky, aby se těsto nelepilo. Mísu si vymažte olejem, dovnitř dejte těsto, které taky trochu potřete olejem. Zakryjte a nechte kynout 45 - 60 minut.

 

Až vykyne a bude měkké jako houba, můžete do něj párkrát bouchnout pěstí, aby se vám lépe zpracovávalo, a pak už jen vytvořte kulatý tvar. Kouli pak přeneste na pomoučený vál a vyválejte těsto na přibližně dvoucentimetrový plát. Strany přeneste do poloviny a uprostřed je jemně zaštípněte.

 

Na povrch dejte dýňová semena, jemně je zatlačte do těsta a celý povrch chleba potřete olejem. Chléb dejte na pomoučený plech a na půl hodinky ho nechte odpočinout na teplém místě. Troubu si mezitím rozehřejte na 220 °C. Chleba by se v ní měl upéct za 30 minut. Měl by dobře narůst. Pak už ho jen nechte vychladnout a můžete podávat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies