Dýňový chléb
- Dýně - 375 g
- Teplá voda - 75 ml
- Sušené droždí - 1 lžička
- Krystalový cukr - 1 lžička
- Olivový olej - 1 lžíce (+ trochu na mazání)
- Sůl - 1 lžička
- Hladká mouka - 300 g (+ na hnětení - asi půl šálku)
- Chia semínka - 2 lžíce
Dejte si předehřát troubu na 200 °C. Zbavte dýni semínek, nakrájejte na větší kusy a můžete ji ponechat i tu tvrdou slupku. Dejte dýni na pekáč a zakápněte olivovým olejem. V troubě nechte dýni péct asi půl hodiny, aby chytla zlatavou barvu. Po upečení ji teprve odstraňte slupku a nechte vychladit.
Připravte si větší mísu, nalijte do ní teplou vodu, přidejte droždí a cukr a pořádně promíchejte. Mísu dejte někam na teplé místo přibližně na 10 minut, aby se vytvořila pěna. Dýni rozmačkejte s olivovým olejem a solí do hladka, pokud to tedy půjde. Po troškách vlijte kvasnicovou směs k dýni a opět vše zamíchejte.
Po částech přidávejte mouku, vše promíchejte, přeneste na vál a opět propracujte. Těsto by mělo být lepkavé, měkké a poddajné, takže s ním pracujte asi 10 minut. Chia semínka přidejte až s posledním množstvím mouky, aby se těsto nelepilo. Mísu si vymažte olejem, dovnitř dejte těsto, které taky trochu potřete olejem. Zakryjte a nechte kynout 45 - 60 minut.
Až vykyne a bude měkké jako houba, můžete do něj párkrát bouchnout pěstí, aby se vám lépe zpracovávalo, a pak už jen vytvořte kulatý tvar. Kouli pak přeneste na pomoučený vál a vyválejte těsto na přibližně dvoucentimetrový plát. Strany přeneste do poloviny a uprostřed je jemně zaštípněte.
Na povrch dejte dýňová semena, jemně je zatlačte do těsta a celý povrch chleba potřete olejem. Chléb dejte na pomoučený plech a na půl hodinky ho nechte odpočinout na teplém místě. Troubu si mezitím rozehřejte na 220 °C. Chleba by se v ní měl upéct za 30 minut. Měl by dobře narůst. Pak už ho jen nechte vychladnout a můžete podávat.
Diskuze