Nepodceňujte zazimování kaktusů

Mnoho pěstitelů podceňuje správné zazimování kaktusů. Nedopřejeme-li rostlinám vegetační klid, nevykvetou nám. V dnešním článku Vám poradíme, jak kaktusy správně zazimovat.

Kaktus

Proč je vhodné kaktusům zajistit vegetační klid?

Vegetační klid je pro kaktusy velmi důležitý, bohužel právě na to pěstitelé často zapomínají. Mnohé druhy kaktusů, které přes zimu chlad vyžadují, pěstují při běžných pokojových teplotách. Přitom vysoké teploty v období vegetačního klidu kaktusům vůbec neprospívají - nejen že nikdy nevykvetou, navíc se také vytahují za světlem a nevzhledně deformují.

Příprava rostlin před zazimováním

Kaktusy můžeme před přezimováním buď vyjmout z pěstebního substrátu a zabalit do novinového papíru nebo je nechat zasazené v květináčích. Lepší je kaktusy z květináče vyjmout. Pozor: Nezapomínejte také na to, že kaktusy musí přezimovat v naprosto suchém substrátu, aby nedošlo k hnilobě kořenů.

Kde nechat kaktusy přezimovat?

Kaktusy ukládáme na suchém stanovišti. Vhodné jsou nevytápěné místnosti, chodby a suché chladné sklepy, meziokenní prostory, ve kterých nemrzne.

Teplota by neměla klesnout pod 5°C

Teplota při přezimování kaktusů by se měla pohybovat okolo okolo 12°C  (všeobecně v rozmezí od 5 do 15°C), což je optimální teplota, která vyhovuje jak teplomilným, tak i chladnomilným druhům kaktusů. Při optimálním teplotách nemusí být kaktusy na světle. Ideální ale je, můžeme-li kaktusům zajistit chladno a světlo současně. Všeobecně lze říci, že čím je teplota při přezimování kaktusů vyšší, tím více musí být kaktusy na světlejším stanovišti.

Existují i vyjímky, které vyžadují zimování při pokojových teplotách okolo 15 až 22˚C - například Discocactus, Rhipsalis, Melocactus, Zygocactus a epyfitické kaktusy. Tyto rostliny při přezimování 1x za 3 týdny mírně zalijeme. V teple zimujeme také malé semenáčky.

Nezapomeňte kaktusy pravidelně kontrolovat

Kaktusy bychom měli pravidelně kontrolovat, alespoň 1x za 14 dní. Objevíme-li na rostlině začínající hnilobu, ihned napadenou část odřízneme, ránu zasypeme práškem z dřevěného uhlí a necháme v teple zaschnout. Poté dáme opět k ostatním přezimujícím rostlinám.

Vhodný termín

Kaktusy zazimujeme koncem října, podle počasí nejpozději koncem listopadu.Na původní stanoviště je můžeme vrátit na začátku dubna.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 16 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies