Nepodceňujte odčervnění psů

Ochraňte zdraví svého psa, ale také zdraví své. Nepodceňujte pravidelné odčervnění psa, které by se mělo provádět dvakrát do roka.

Pes

Proč se musí psi odčervňovat?

Pravidelným odčervňováním psa zabráníte rozmnožení škrkavky psí v jeho organismu. Škrkavky psí (Toxocara canis) jsou střevní paraziti s tenkým, válcovitým tělem dlouhým 9 až 18 centimetrů, kteří se živí obsahem tenkého střeva psa. Z tenkého střeva se mohou tito paraziti rozšiřovat dále do jater, srdce, plic nebo do průdušnice. Zejména štěňata a březí feny jsou vůči napadení škrkavkami nejméně odolná a může jim způsobit vážné (a také velmi nepříjemné) zdravotní problémy. Se škrkavkou psí může žít pes i několik let.

Škrkavkou psí se může nakazit i člověk

Škrkavka je nebezpečná zejména tím, že se může poměrně snadno dostat nejen do těla psa (například pozřením stravy, ve které jsou nakladeny vajíčka škrkavky), ale také do těla člověka (například nedůslednou hygienou) a způsobit mu tak nemalé zdravotní potíže.

Nejčastější příznaky nakažení psů škrkavkou

  • kašel
  • výtok z nosu
  • matná srst
  • nafouklé břicho, na dotyk bolestivé
  • nechutenství
  • zvracení

Tablety, pasty a pipety s odčervňovacími přípravky

K odčervění psů se používají odčervovací přípravky - takzvaná antihelmintika. K dispozici jsou odčervovací pasty, tablety a nebo pipety, z nichž se přípravek aplikuje za krk zvířete.

Kdy je vhodný čas na odčervnění psa?

Dospělí psi by se měli odčervňovat pravidelně co půl roku. Navíc by se měli odčervňovat feny před krytím a feny 2 - 3 týdny po porodu. Štěňata by se měla nechat odčervnit do 3 měsíců věku, poté ještě vždy jednou za měsíc (po dobu dalších 3 měsíců).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies