Fazole ochucené pivem (4 porce)
- Anglická slanina - 4 plátky (+8 plátků na topinky)
- Tmavé pivo - 5 dcl
- Bílé fazole - 3 konzervy (v rajčatové omáčce)
- Jarní cibulka - 1 ks
- Šalotka - 5 ks
- Chléb - 8 plátků
- Česnek - 2 stroužky
- Olej - 4 lžíce
- Sůl, mletý pepř a chilli koření - na dochucení
Nejprve si nakrájejte slaninu na širší nudličky. Poté si oloupejte cibulky, které pak nakrájíte na osminky. Do pánve si nalijte olej a osmahněte na něm slaninu a cibuli. Smažte je tak dlouho, dokud se nezbarví dozlatova. Poté můžete přilít pivo a asi 1 minutu nechte zprudka povařit.
Nyní můžete přidat fazole i s rajčatovou omáčkou, přisypte trochu soli, pepře a chilli a nechte je pomalu dusit - minimálně 5 minut. Na jiné pánvi si pak opečte plátky slaniny a na oleji pak připravte topinky. Ty potom potřete česnekem a položíte na ně opečený plátek slaniny. Fazole rozdělte do 4 misek a ozdobte jarní cibulkou, kterou jste si nakrájeli na kolečka.
Fazole na indický způsob (2 porce)
- Červené fazole - 250 g
- Cibule - 2 ks (velké)
- Česnek - 2 stroužky
- Zázvor - malý kousek (čerstvý)
- Lilek - ½ ks
- Drcená rajčata - ½ plechovky
- Kari - 1 a ½ lžíce
- Kurkuma - 1 lžička
- Sladká paprika - 1 lžička
- Římský kmín - 1 lžička
- Čerstvý koriandr
- Bobkový list - 2 ks
- Hřebíček - 2 ks
- Černý pepř - pár zrnek
- Sůl
- Olej
Fazole můžete použít i z plechovky. Ale jinak je musíte noc předem namočit do vody. Poté je ještě musíte uvařit ve vodě. Nenalévejte do hrnce čistou vodu, uvařte je v té, ve které jste je nechali namočené přes noc. Přidejte k nim kurkumu, bobkový list, hřebíček a pepř, ale žádnou sůl. Vařte asi 30 minut, dokud fazole nezměknou, pak je sceďte.
Do hrnce si nalijte olej a nechte ho rozehřát. Přidejte tam kmín, cibuli a nechte smažit. Až zesklovatí, můžete přidat lilek, kari, papriku, zázvor a prolisovaný česnek. Chvíli směs duste, pak do ní přidejte i rajčata, trochu soli a nechte několik minut probublávat. Nakonec tam dejte fazole a vařte ještě asi 5 minut. Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem. Ideální přílohou je rýže.
Diskuze