Neobyčejná jídla s fazolemi

Luštěniny jsou důležitou stavební jednotkou svalů. Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, což prospívá především střevní mikroflóře. Jelikož obsahují i obrovské množství bílkovin, měli bychom je konzumovat pravidelně. Navíc působí i jako prevence před vznikem rakoviny střev. Dnes si připravíme pikantnější varianty fazolových receptů.

Neobyčejná jídla s fazolemi

 

Fazole ochucené pivem (4 porce)

 

  • Anglická slanina - 4 plátky (+8 plátků na topinky)
  • Tmavé pivo - 5 dcl
  • Bílé fazole - 3 konzervy (v rajčatové omáčce)
  • Jarní cibulka - 1 ks
  • Šalotka - 5 ks
  • Chléb - 8 plátků
  • Česnek - 2 stroužky
  • Olej - 4 lžíce
  • Sůl, mletý pepř a chilli koření - na dochucení

 

Nejprve si nakrájejte slaninu na širší nudličky. Poté si oloupejte cibulky, které pak nakrájíte na osminky. Do pánve si nalijte olej a osmahněte na něm slaninu a cibuli. Smažte je tak dlouho, dokud se nezbarví dozlatova. Poté můžete přilít pivo a asi 1 minutu nechte zprudka povařit.

 

Nyní můžete přidat fazole i s rajčatovou omáčkou, přisypte trochu soli, pepře a chilli a nechte je pomalu dusit - minimálně 5 minut. Na jiné pánvi si pak opečte plátky slaniny a na oleji pak připravte topinky. Ty potom potřete česnekem a položíte na ně opečený plátek slaniny. Fazole rozdělte do 4 misek a ozdobte jarní cibulkou, kterou jste si nakrájeli na kolečka.

 

Fazole na indický způsob (2 porce)

 

  • Červené fazole - 250 g
  • Cibule - 2 ks (velké)
  • Česnek - 2 stroužky
  • Zázvor - malý kousek (čerstvý)
  • Lilek - ½ ks
  • Drcená rajčata - ½ plechovky
  • Kari - 1 a ½ lžíce
  • Kurkuma - 1 lžička
  • Sladká paprika - 1 lžička
  • Římský kmín - 1 lžička
  • Čerstvý koriandr
  • Bobkový list - 2 ks
  • Hřebíček - 2 ks
  • Černý pepř - pár zrnek
  • Sůl
  • Olej

 

Fazole můžete použít i z plechovky. Ale jinak je musíte noc předem namočit do vody. Poté je ještě musíte uvařit ve vodě. Nenalévejte do hrnce čistou vodu, uvařte je v té, ve které jste je nechali namočené přes noc. Přidejte k nim kurkumu, bobkový list, hřebíček a pepř, ale žádnou sůl. Vařte asi 30 minut, dokud fazole nezměknou, pak je sceďte.

 

Do hrnce si nalijte olej a nechte ho rozehřát. Přidejte tam kmín, cibuli a nechte smažit. Až zesklovatí, můžete přidat lilek, kari, papriku, zázvor a prolisovaný česnek. Chvíli směs duste, pak do ní přidejte i rajčata, trochu soli a nechte několik minut probublávat. Nakonec tam dejte fazole a vařte ještě asi 5 minut. Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem. Ideální přílohou je rýže.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies