Není sýr, jako sýr

Sýr obsahuje všechny živiny a látky, které organismus potřebuje k získávání energie, ke stavbě a obnově tkání. Svým vysokým obsahem bílkovin (20 – 30%) nahrazuje maso, mnohem lépe se však tráví. Seznamte se s oblíbenými druhy sýrů a jejich výrobou.

Sýry a víno

Jak vzniká sýr?

Zjednodušeně řečeno, sýr vzniká z plnotučného kravského, kozího, ovčího mléka nebo smetany za působení syřidel a srážením různými činidly. Rozdělení na měkké a tvrdé sýry určujeme podle obsahu vody.

Základní rozdělení sýrů

Čerstvé sýry - Riccota, Mozzarella, Cottage

Základní surovinou pro přípravu čerstvého sýra je měkký tvaroh, který se míchá s různě tučným mlékem. Připravuje se také ze syrovátky vzniklé při výrobě jiných druhů sýra. K výrobě 1 kg čerstvého sýra je zapotřebí 4 až 5 litrů mléka. Sýry jsou určeny k rychlé spotřebě.

Měkké a plísňové sýry - Hermelín, Camembert, Niva, Gorgonzola

Měkké a plísňové sýry zrají v sýrárnách několik týdnů. Typická je pro ně plíseň plíseň na povrchu. Bílou plíseň na povrchu má například Hermelín a Camembert. V nabídce nalezneme také sýry zrající, u kterých je plíseň na povrchu nažloutlá (Olomoucké syrečky, Romadúr, pivní sýry) a nebo sýry, které mají uvnitř vlákna modrozelené plísně (Niva, Gorgonzola).

Pro výrobu každého typu zrajícího sýra se používá specifická kultura, čímž se následně řídí chuť, vzhled a konzistence hotového produktu. V některých případech se přidávají mikroorganismy.

Tavené a uzené sýry

Tavené sýry se vyrábí z měkkých, polotvrdých i tvrdých sýrů, které při 80°C za pomoci tavicích solí a másla nebo smetany vytvoří sýr s krémovou konzistencí. Tavené sýry se vyrábí v různých chuťových variantách a tučnostech. Uzené sýry se vyrábí zejména z polotvrdých typů, které se udí. Oba dva typy sýrů můžete bez problémů skladovat přes měsíc v lednici.

Polotvrdé sýry - Eidam, Gouda

Polotvrdé sýry obsahují méně vody a více sušiny. Před zráním se lisují. Následně zrají 1 až 12 měsíců ve zvláštních halách, kde je přesně stanovena teplota a vlhkost. K výrobě 1 kg polotvrdého sýra je zapotřebí 10 až 15 litrů mléka. Tento druh sýru lze dobře zabalený bez problémů skladovat v lednici i měsíc.

Tvrdé sýry - Ementál, Parmezán, Čedar

Tvrdé sýry jsou charakteristické vysokým obsahem sušiny a také velkým množstvím tuku, který u nich vzniká ze sýřeniny zahřáté na 60 °C. Sýřenina se následně lisuje. Sýry zrají ve speciálních místnostech i několik let. Čím jsou tyto sýry starší, tím mají charakterističtější chuť a jsou dražší.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies