Není ryba, jako ryba

V dnešním článku si povíme více o sladkovodních i mořských rybách, se kterými se v české kuchyni běžně setkáváme. Víte, jak poznat, zda-li je ryba opravdu čerstvá? Víte, jak správně rybu vařit, smažit či grilovat?

Plátek grilovaného lososa

Sladkovodní versus mořské ryby - které jsou v České republice nejoblíbenější?

Domácích sladkovodních i mořských ryb je mnoho druhů, hodí se jak na vaření, tak i na pečení či grilování.V české kuchyni se nejčastěji setkáme s kaprem, pstruhem, cejnem, štikou, candátem, bělicí. Všechny výše uvedené, se řadí do skupiny sladkovodních ryb. Z mořských ryb nejčastěji připravujeme lososa, pangasiuse, makrely a úhoře.

Nejvhodnější přílohou k rybám je zelenina a nebo brambory na různé způsoby (vařené, smažené, pečené, se slupkou a nebo bez). Neměli bychom zapomenout také na koření. Právě zelenina a koření přispějí k chuťové rozmanitosti. Níže si povíme, jak poznat, zda-li kupujeme opravdu čerstvou rybu a také rozdíly, mezi jednotlivými způsoby tepelné úpravy.

Jak poznáme, že je ryba čerstvá?

Čerstvá ryba má jasné oči s průhlednou rohovkou, maso by mělo být tuhé, prst by se do něj rozhodně neměl přímo zabořit, žábry by měly být uzavřené (v některých případech i lehce namodralé). Rybu kupujeme nejlépe již vykuchanou a zbavenou šupin.

Vaření ryb

Prvním způsobem tepelné úpravy ryb, je vaření. Sladkovodní ryby většinou vaříme s cibulí, mrkví, trochou petržele nebo celeru, s pár kuličkami celého  pepře a solí (u sladkovodních ryb cca 5 gramů soli na 1 litr vody, u mořských ryb dáváme dvojnásobek). Mořské ryby dochutíme bobkovým listem a trochou bílého vína. V hrnci s vroucí vodou vaříme prvních 15 minut pouze zeleninu a koření, teprve poté přidáme čerstvě vykuchanou rybu. Když se na povrchu začnou tvořit malé perličky, přilijeme hrnek studené vody. Hrnec dobře uzavřeme pokličkou, odstavíme z plotny a rybu necháme pomalu dojít. Malé rybě postačí 8 minut, větší rybě cca 20 minut. Zda-li je ryba skutečně hotová poznáme tak, že zapíchneme jehlu do nejtlustšího místa za hlavou ryby - pokud neklade maso žádný odpor, je ryba správně uvařená.

Smažení ryb

Ryby před smažením omyjeme, jemně nasolíme, pokapeme citrónem a obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Pokud nechcete ryby obalovat, můžete je potřít marinádou a nebo lehce posypat kořením (dle vlastní chuti). Při smažení dbáme na dostatek tuku, ve kterém má být ryba ponořená. Vhodné je sádlo nebo kvalitní olej. Z počátku smažíme rybu při vyšší teplotě, aby se maso dobře "zatáhlo". Poté teplotu snížíme, aby se maso dobře propeklo. Smažit můžeme ryby v celku, tak také předem naporcované ryby (filety). Upečené ryby neskladujeme na sobě, ani je nepřikrýváme.Rada: Není příliš vhodné smažit rozmražené ryby, volte pro smažení čerstvé ryby.

Grilování ryb

Ke grilování používáme štíhlé druhy ryb (například úhoře, pstruha). Před grilováním je omyjeme, osušíme, zbavíme vnitřností a lehce nasolíme. Takto připravenou rybu ochutíme kořením (na ryby se skvěle hodí bazalka, tymián, rozmarýn nebo citrónový tymián) a nebo ji potřeme předem připravenou marinádou. Rybu zabalíme do alobalu a asi 15 minut ji grilujeme zabalenou. Po 15-ti minutách vyjmeme z ohně, rozbalíme, dle potřeby znovu ochutíme a grilujeme bez alobalu dozlatova z obou stran.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies