Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Není knedlík jako knedlík

Není knedlík jako knedlík. Pokud vám už nechutnají klasické houskové knedlíky a chtěli byste zkusit něco nového, můžete například vyzkoušet knedlíky bramborové, chlupaté, špekové nebo celozrné.

Vepřové se zelím a knedlíkem

Bramborové knedlíky

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g hrubé krupice
  • sůl

Bramborové knedlíky - postup přípravy

Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou zpracujeme vláčné těsto. Těsto na pomoučeném vále zformujeme na dva válečky o průměru 5 centimetrů a zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme zvolna asi 20 minut. V průběhu vaření je vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřipálily. Vařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby se neslepily a horké ihned podáváme. Pro tuto přípravu použijeme brambory uvařené den předem.

Houskové knedlíky

  • 4 šálky hrubé mouky
  • 3 šálky mléka
  • 20 g droždí
  • sůl
  • 1 žloutek
  • 80 g žemle

Houskové knedlíky - postup přípravy

Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme do mísy (část oddělíme na vyválení knedlíků), uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj kvásek, osolíme, přidáme žloutek a podle chuti přidáme vlažné mléko a umícháme tužší těsto. Přidáme do něj na kostky nakrájenou housku, posypeme moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Potom těsto rozkrojíme na 2-3 díly a vyválíme z nich polodlouhé šišky. Vkládáme je do vařící osolené vody a vaříme 20-25 minut. Během vaření je obracíme, aby se uvařily stejnoměrně. Uvařené knedlíky vybereme z vody a nití (aby se nesrazily) je nakrájíme na tenké plátky.

Chlupaté knedlíky

  • 350 g syrových oloupaných brambor
  • 150g vařených oloupaných brambor
  • 250g hrubé mouky
  • 1/2 vejce
  • sádlo na pomaštění
  • sůl

Chlupaté knedlíky - postup přípravy

Syrové oloupané brambory jemně nastrouhejte do misky a nechejte stát čtvrt hodiny. Pak je nechejte na cedníku okapat, přeložte zpět do misky, přidejte rozšlehané vejce, jemně nastrouhané vařené brambory, sůl a za stálého míchání prosátou mouku. Vše dobře propracujte v hladké těsto. Vykrajujte z něj noky lžící, kterou namáčejte ve vařící vodě, a zavařte je do vařící osolené vody. Vařečkou je opatrně nadzvedněte ode dna a za občasného zamíchání vařte 8 až 10 minut. Uvařené knedlíky vyjměte a po okapání promastěte rozehřátým sádlem. Chlupaté knedlíky můžete připravit také jen ze syrových brambor, s přídavkem vařených brambor jsou však křehčí a bělejší.

Špekové knedlíky

  • 200 g uzeného bůčku
  • 400 g včerejší veky
  • 150 g hrubé mouky
  • sůl, pepř
  • 2 menší vejce
  • špetka muškátového květu
  • několik snítek petrželky
  • 300 ml mléka

Špekové knedlíky - postup přípravy

Bůček uvaříme v tlakovém hrnci doměkka. Odstraníme případné kosti a maso nakrájíme na drobné kostičky. Veku také nakrájíme na drobné kostičky. Maso i veku promícháme, vložíme do pekáče a v troubě necháme za občasného promíchání opražit dožluta. Do mísy vsypeme mouku, sůl, pepř, muškátový květ, přidáme jemně pokrájenou petrželku a vejce rozšlehaná v mléce. Směs umícháme dohladka, pak vsypeme osmahlou veku s bůčkem a vše dobře promícháme na hustou hmotu. Lžící vykrajujeme větší kousky, v ruce je zakulatíme a vhodíme do vařící osolené vody. Vaříme podle velikosti 12-15 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, překrojíme, omastíme sádlem nebo rozškvařenou slaninou a podáváme s dušeným zelím a prstýnky osmažené cibule.

Celozrnné knedlíky s mrkví a petrželkou

  • 250 g hrubé celozrnné mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 starší celozrnné rohlíky
  • lžíce strouhané mrkve
  • lžíce posekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička soli

Celozrnné knedlíky s mrkví a petrželkou - postup přípravy

Smícháme mouku, mléko, sůl a žloutky, přidáme mrkev, petržel a na kostičky nakrájené rohlíky a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Přichystáme si 4 kulaté hrnky, z pečícího papíru si vystřihneme kolečka, která vložíme na dno a strany hrnku potřeme olivovým olejem (knedlíky pak půjdou hezky vyklopit). Směsí naplníme hrnky, ale ne úplně pod okraj, protože ještě vařením nabudou, pak hrnky postavíme do hrnce s vodou, aby byly skoro celé ponořené a pak vaříme asi 40 minut na mírném ohni, aby voda příliš nebublala (hrnky můžeme zadělat alobalem). Śpejlí zkoušíme, zda jsou knedlíky hotové. Pak vytáhneme z vody a nožem přejedeme okolo knedlíků, aby se oddělily od stěny a pak už jen vyklopíme a odděláme pečící papír.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.