Nemoci přenášené ze zvířat na lidi – 2.díl

V dnešním díle našeho seriálu si povíme více o tasemnicích, nemoci kočičího škrábnutí (CSD) a také o měchovci psím. Jaké nebezpečí představují tito parazite pro člověka?

Žena s pejskem

Tasemnice

Mezi velmi rozšířené parazity patří tasemnice, jejichž hlavními (a také jedinými) nositeli jsou blechy. Blechami trpí domácí mazlíčkové velmi často. Pokud však blechu pozřou, může se jim dostat do těla zároveň také tasemnice, která následně bude parazitovat v jejich střevech.

Pokud se tasemnice dostane do těla člověka, může se projevovat různými způsoby. Nákaza může být bez jakýchkoliv příznaků. Někdy se larva pronikající střevem a tkáněmi může usadit v játrech, plicích nebo v mozku, kde pomalu roste. Usazená tasemnice v těle člověka může připomínat nádor, který je nutné operačně odstranit. Často se nákaza projevuje nepřirozeným hubnutím.

Nemoc z kočičího škrábnutí (CSD)

Nositelem CSD jsou jak jinak než kočky. Nákaza vzniká škrábnutím nebo pokousáním člověka kočkou, která je nakažena mikrobem Bartonella. U zvířat probíhá tato nemoc většinou bez příznaků, u lidí se projevuje různě - od lokálního zarudnutí, horečky, bolestí hlavy, únavy, zduření mízních uzlin.

Vzácně může dojít i k postižení nervové soustavy. Příznaky se více rozvíjejí u dospělých jedinců, u dětí má nemoc většinou mírný průběh. CSD je nutné léčit včas, jakmile zpozorujete jakékoliv příznaky nemoci, vyhledejte lékaře.

Měchovec psí způsobuje nepříjemné svědění kůže

Měchovec psí je onemocnění, které sice není pro člověka životně nebezpečné, za to je to onemocnění, které je velmi nepříjemné. Setkat se s ním můžete zejména v letních měsících na plážích a pískovištích, kde se volně prohánějí psi. Tento parazit (jeho larvy) pronikají do kůže a následně putují pokožkou.  Kůže, kam měchovec pronikne, je rudá, svědivá a také bolestivá. Nákaza většinou sama odezní po několika týdnech či měsících. Účinnou prevencí je nošení vhodné obuvi, rozhodně nechoďte naboso!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies