Největší chyby při zařizování domu

Chystáte se stavět nebo vám zbývá „jen“ zařídit váš vysněný dům? V tom případě je dobré vyvarovat se některých omylů, které se projeví až při stěhování nebo bydlení – tedy v době, kdy už je pozdě a kdy jejich náprava buď není možná vůbec, nebo vás přijde na značné peníze – a to nemluvíme o času, nepořádku a stresu…

Ložnice

Řiďte se selským rozumem

Je správné, že hledáte inspiraci v obrázkových magazínech o bydlení a sledujete nejnovější trendy v tomto oboru. Ale nezapomeňte, že dům by měl vyhovovat především vám a vaší rodině. Proto při plánování a zařizování zapojte selský rozum a trendy nechte stranou. Proč mít koupelnu velikosti obýváku, když potřebujete místo na uložení lyží? Proč kupovat lesklý nábytek, když vám se líbí matný?

Dispozice domu

Ideální a osvědčené řešení je mít společenskou část domu v přízemí, soukromé pokoje v patře. (je-li v domě suterén, je vhodné ho vyhradit technickému zázemí domu - kotelna, prádelna, garáž...). S tím také souvisí dostatek sanitárního zařízení - koupelny, wc, nejlépe oddělené.

Velikost místností

Nějakou tu příčku, třeba i ze sádrokartonu, zvládnete postavit vždycky. Zbourat zeď už s sebou nese riziko, že se může jednat o nosnou zeď. Při plánování pokojů buďte proto velkorysí, je sice fajn mít dům s šesti pokoji, ale jsou-li to kamrlíky 2x2 metry, kam se stěží vejde základní nábytek, nic tímto řešením nezískáte. Řešením by mohly být tzv. flexibilní domy, v nichž se dají posouvat stěny, zvětšovat či zmenšovat pokoje podle toho, kolik lidí v nich žije a jaké mají potřeby.

Myslete na úložné prostory

Komory, spíž, šatna, vestavěné skříně, popř. snížené podhledy, pódia, patra - to vše by nemělo chybět. Navíc toto řešení dovoluje vybavit místnosti jen minimem nábytku.

Rozhoduje charakter stavby

Je důležité, abychom při zařizování rodinného domu brali ohled na vzhled stavby a její charakter. Zatímco například roubenka přivítá spíše klasický styl s převahou dřevěného nábytku, hranatý moderní dům „kov a sklo" by s rustikálním interiérem nebyl v souladu. Není také dobré kombinovat bezpočet různých materiálů, např. lícové cihly, kámen. Harmonicky vypadá, pokud je takto výrazný materiál vnesen také do interiéru např. na obložení sloupu, krbu apod.

Základem jsou neutrální barvy

Základní části, tedy podlahu a obklady, volím z nenápadnějších barev. Pár barevných akcentů pak tvoří textil, dekorace či tapeta. To jsou věci, které se dají snadno vyměnit, čímž se změní vzhled celého bytu. Když zvolíte výraznou dlažbu, po pár letech vás omrzí, jenže je finančně i technicky náročné ji vyměnit. Změnit barvu jedné stěny s tapetou či pořídit jinou dekoraci je snadnější.

Minimum dominantního nábytku

Vyberte si v bytě dva až tři prvky, které chcete zvýraznit. Může to být například krb, sedačka, schodiště, zkrátka nějaký výrazný designový prvek. Pokud je extravagantních věcí moc, interiér působí neklidně. Když jich je méně a mají kolem sebe prostor, více vyzní. Je také třeba zvažovat pohledy - například si uvědomte, na co se budete dívat, když si sednete do sedačky a podobně.

Elektroinstalace a rozvody v kuchyni

Lépe je být v tomhle ohledu prozíravý a připravit se na to, že spotřebičů bude spíš přibývat než ubývat. S tím úzce souvisí umístění všech příslušných rozvodů, elektrických zásuvek. Pokud ještě nemáte myčku, stejně je dobré připravit si pro ni na vhodném místě všechny potřebné instalace. Častou chybou bývá špatné, respektive nedostatečné osvětlení pracovní plochy. Nestačí totiž jen centrální osvětlení místnosti a jedno světýlko nad linkou. Dalším nedostatkem kuchyní bývá i malý počet elektrických zásuvek, které pak suplují rozdvojky a prodlužovačky. Většině rodin také nestačí pro uchovávání potravin pouze lednička. Při plánování kuchyně tudíž nesmíme zapomenout na suché a tmavé úložné prostory alespoň pro základní potraviny

Pomůže vizualizace

Některých chyb se můžete vyvarovat vytvořením modelů nábytku a zařízení nebo přesných plánků na obyčejných čtverečkovaných papírech, ale ty nemusí vždy stačit. Máte-li možnost nechat si vytvořit vizualizaci na počítači, učiňte tak alespoň u větších a nákladnějších změn. Můžete si ušetřit mnohá zklamání i zbytečné výdaje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies