Nejpodivuhodnější parky světa

Ne v každém z uvedených parků byste si rozdělali v klidu deku a udělali si polední pauzu na svačinku či piknik ve stylu Pretty women. Vytvořte si novou představu o parcích, okuste kus tajemna a historie, nebo se nechte inspirovat pro příští dovolenou.

Park

Z bývalého města parkem duchů

V roce 1876 bylo v Kalifornii založeno malé zlatokopecké městečko Bodie. O čtyři roky později v něm žilo deset tisíc obyvatel, z toho velké množství tvořili přistěhovalci z Číny, aby si uskutečnili svůj sen na americké půdě. Zdroje byli zčásti vyčerpány a většina lidí se rozhodla odstěhovat, až na několik rodáků. Ačkoliv ani oni, zde nenacházeli možnost budoucího uplatnění, a tak se v roce 1962 vystěhovali. Ve stejném roce bylo město prohlášeno za státní Historický park, který je celoročně přístupný široké veřejnosti. Zbylo pusté městečko, které obklopuje krásná příroda. Spousta lidí by zde nezavítala, poněvadž označení město duchů, přece jen nahání trochu strach.

Colorádský NP Mesa Verde a jeho indiánské městečko

Park je výjimečný zachovanými útesovými obydlími původních indiánů tzv. puebla, která dle průzkumu spadají do období let 600 – 1300 n. l.. Indiáni z kmene Anasazi si zde spokojeně žili v oblasti náhorní plošiny zvedající se nad úroveň okolního terénu do výšky 2500 metrů nad mořem. Zbytky skalních obydlí jsou přilepeny do skalních výklenků a vypadají jako hnízda vlaštovek. Do jednotlivých místností vedla jediná přístupová cesta po dřevěných žebřících, tím indiáni docílili bezpečnosti a nedobytnosti.

Největším a zároveň nejznámějším pueblem je Cliff Palace, který se nachází pod monumentálním skalním převisem. Mimo pozůstatků skalních obydlí jsou zde k vidění prvotní stavby na povrchu náhorní plošiny, které si Indiáni budovali v období před pueblami. Tzv. Pithouse či Kivahouse byli jednoduché kruhovité nebo čtvercovité příbytky zapuštěné do země a ty následně přikrývali střechou z větví, hlíny a kamení. Toto místo zachovává tehdejší indiánský styl života, proč následně odešli a už se nevrátili, zůstává tajemstvím.

Park Güell – Gaudiho ztvárnění přírody

Nazván podle Eusebiho Güella, Gaudiho mecenáše, bez kterého by se spousta staveb ve Španělsku vůbec nerealizovala. Park se nachází severně od centra Barcelony. Gaudi byl proti srovnávání povrchu celého parku, proto jím vedou spletité cesty, které kopírují linii země. Navíc je celý areál konstruován do kopce, což přidává na intenzitě. Vstupem do tohoto parku se lehce dostanete do světa fantazie. Schody od hlavní brány s ještěrem chrlícím vodu, kamenná podloubí, malé kolonády, lemované chodníčky a malé domečky rozestavěné po celé ploše parku vás přenesou do světa pohádek.

Součástí je i Gaudiho museum, mozaikové lavičky symbolizující hada, sloupy připomínající stromy a jiné přírodní prvky. Nejnižší bod tvoří vchod, ze kterého vede dvojité schodiště podivuhodné komory, jejíž strop slouží rovněž jako podlaha veřejného náměstí. Jedno je jisté, hlavní Gaudiho idea vytvořit park, jehož doménou bude harmonie architektury a přírody, se stala skutečností.

Poklad severní Austrálie NP Kakadu

UNESCO tento park zařadilo na svůj seznam oblastí světových dědictví. V této oblasti existují pouze dvě roční období a to parné léto a deštivý podzim nebo-li období sucha a dešťů. Deštivé období začíná v prosinci a končí v dubnu. Během té doby zde napadne 90% ročních srážek. To způsobí vysoký nárůst hladin řek, ta se vylije z původního koryta a zaplaví rozsáhlé oblasti mokřin, které jsou domovem vodního ptactva. Největší zastoupení mají divoké husy, volavky a pelikáni, ale také ledňáčci, jacani (ptáci, kteří běhají po listech vodních rostlin), orli a hejna papouška Kakadu. V číslech se zde vyskytuje zhruba 274 druhů ptáků.

Tento park je domovem i obávaného krokodýla sladkovodního i mořského a dalších 125 druhů plazů včetně varanů a známého australského draka, který běhá po zadních nohách (Chlamydosaurus kingii). V Kakadu je možno shlédnout jedny z nejkrásnějších skalních maleb v hojném počtu archivující vývoj deseti tisíc let staré kultury Aborigines. Ta je dodnes způsobem života cca 300 domorodců zde žijících, jenž australská vláda chrání před vlivem průmyslu a turistiky. Nařízení zakazují navštěvovat jejich posvátná místa a pohřebiště. Mnoho skrytých tajemství a existence míst, kde nevkročila jiná noha než Aborigines, je dnes opravdovým pokladem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies