Nejčastější zahradní škůdci - 4.díl

Dnes si povíme více o tiplicích, květopasech a nosatcích. Víte, jak rostlinám škodí? Jak proti těmto škůdcům účinně bojovat?

Zahrada, tráva

Tiplice škodí zejména trávníku

Tiplice připomíná svým vzhledem opravdu velkého komára. Nemusíme se jí ovšem bát, že by nás mohla píchnout, jak již zmiňovaný komár. Dospělec tiplice se živí převážně nektarem z rostlin, samice kladou vajíčka do půdy (existují i některé druhy tiplic, které se vyvíjejí ve vodě). Z vajíček se líhnou larvy, které se živí kořenovým systémem rostlin. V místech, kde jsou tiplice přemnoženy mohou způsobovat velké škody, zejména u trávníků. Vhodnou ochranou proti přemnožení tiplic je použití vhodně zvoleného insekticidu v mírném množství!

Květopas jahodový

Květopas jahodový je malý zelený brouček, který napadá poupata a listy jahod. Brouci kladou vejce do květů a larvy je následně vyžírají. Poupata vadnou, opadají. Napadené listy a plody jahodníku musíme sbírat.Také můžeme rostliny po sklizni ošetřit fungicidním přípravkem ACTELLIC 50 EC, DECIS FLOW 2.5, KARATE 2.5 WG, ZOLONE 35 EC, ZOLONE WP.

Nosatci škodí zahradě v noci

Nosatci jsou brouci jejichž bílé larvy žijí v půdě a živí se kořeny rostlin. Nejaktivnější jsou v noci, kdy je můžete vidět na povrchu půdy. Příznakem napadení nosatcem je většinou náhlé zvadnutí rostliny. Dospěli brouci škodí rostlinám tak, že požírají spodní stranu listů. Jednotlivé druhy nosatců se poznají podle protáhlé části hlavy (takzvanému nosu).

Jako biologická ochrana poslouží parazitická háďátka (Heterorhabditis megidis). Postupujte dle návodu. Parazitická háďátka můžete aplikovat na hrnkové rostliny doma i venku. Na ochranu rostlin v nádobách použijte z obou stran lepicí pásku, kterou nalepíte kolem horního okraje květináče. K zahubení dospělců nosatců, kteří se živí spodní stranou listů, použijte vhodný insekticid.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies