Nejčastější zahradní škůdci – 1.díl

V dnešním díle našeho nového seriálu si povíme více o žížale dešťovce, enchitrejích, houbovém komárkovi, housenkách,  uchovrtce, kořenohubovi a listové smutnici.

Květina a motýl

Žížala dešťovka

Žížaly dešťovky se živí tlejícími zbytky rostlin v zemině, ožírají i kořeny rostlin. Rostlina následkem jejich útoků neroste a pomalu hyne. Žížaly můžeme sbírat buď ručně nebo na ně použít speciální lapače. Vhodné je také použití roztoku hypermanganu, který se nalije na zeminu.

Enchitreje

Enchitreje ožírají zejména kořeny rostlin. Rostlina následkem chřadne a hyne. Výskytu enchitrejí napomáhá vysoká vlhkost zeminy. Rostliny napadené tímto hmyzem přesaďte do nové zeminy, nejlépe ošetřené insekticidními přípravky.

Houbový komárek

Samička houbového komárka klade bílá poloprůzračná vajíčka do kořenů rostlin. Larvičky houbového komárka požírají kořenový systém rostlin. Samci komárků létají ve velkém množství, roznáší choroby a larvičky jiných škůdců.

Houbový komárek se objevuje zejména na přelitém substrátu. Substrát vysušte a posypte suchým pískem alespoň do výšky 4 centimetrů. Pokud již komárci stačili naklást vajíčka, je vhodné použití insekticidních přípravků.

Housenky

Housenky požírají listy. Příznakem jejich přítomnosti na rostlinách (na zahradě, ale i na pokojových rostlinách) jsou děravé listy. Nejvhodnější je ruční sběr housenek, případně ošetření postižených rostlin insekticidními přípravky.

Uchovrtka

Uchovrtka je druh housenky, která je ve dne schovaná pod listím, v noci vylézá a požírá listy a mladé výhonky. Nejvhodnější je ruční sběr housenek, případně ošetření postižených rostlin insekticidními přípravky.

Kořenohub

Kořenohub zhoubný je malý druh červíka, který je lidským okem nespatřitelný, vyskytuje se v oblasti kořenového krčku rostlin. Rostlina napadená tímto škůdcem chřadne, žloutnou, schnou a opadávají ji listy. Kořenový krček je obalen voskovými výměšky podobné vatě. Účinnou ochranou je postřik insekticidními přípravky.

Listová smutnice

Listové smutnice napadají tkáně listů, na kterých se následně objevují žluté skvrny. Listy zasychají a zahnívají, rostlina hyne. Nákaza se rozšiřuje vodou, zeminou. Přenáší se také z nakažených rostlin, kde se larvy mohou uchovávat po mnoho měsíců. Napadené rostliny je nejvhodnější spálit, aby se nákaza nemohla šířit dále.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies