Nejčastější triky realitních kanceláří – 2.díl

V dnešním díle našeho seriálu si povíme o konkrétních tricích, které někteří neseriózní realitní makléři používají k tomu, aby si co nejvíce vydělali na úkor majitele nemovitosti.

Triky realitních makléřů

V minulém díle jsme se seznámili s tím, jak by měla vypadat smlouva s realitní kanceláří a také jaké informace by v ní měli být uvedeny. V dnešním díle se podíváme na konkrétní triky realitních makléřů, kteří ve většině případů chtějí klientovi vnutit nevýhodnou tzv. „exkluzivní" smlouvu a shrábnout za to nemalé peníze, aniž by nemovitost prodali. Pokud se během prodeje své nemovitosti setkáte s některou s následujících situací, tak v žádném případě nic nikomu nepodepisujte a rychle se s realitním makléřem rozlučte!

Nereálná prodejní cena

Makléř přijede na prohlídku nemovitosti a aniž by ji pořádně viděl, slibuje vám za její prodej velkou sumu. Zní to sice lákavě, ale... Většinou to dopadá tak, že realitní makléř majitele nemovitosti donutí pod vidinou velkého zisku podepsat nevýhodnou exkluzivní smlouvu, aniž by si ji řádně přečetl. Po čase, kdy se neozve žádný zájemce o nemovitost, začne makléř lákat jejího majitele, aby cenu výrazně snížil. V časovém presu majitel ke snížení svolí a nemovitost prodá pod prodejní cenou.

„Vykoupíme Vaši nemovitost za tržní cenu"...

Pozor si také dejte na příslib koupě vaší nemovitosti realitní kanceláří v případě jejího neúspěšného prodeje. V praxi to vypadá tak, že realitní makléř s vámi sepíše exkluzivní smlouvu o zprostředkování prodeje nemovitosti, kde je uvedeno, že v případě neúspěchu ji od vás po nějakém čase odkoupí. Poté nemovitost nabídne k prodeji, v horším případě ji nikde ani nenabídne. Nakonec se makléř po několika týdnech či měsících ozve s tím, že se přes veškeré úsilí nenašel zájemce a nabídne vám odkup nemovitosti „za tržní cenu". Tržní cena je ovšem pro prodávajícího velmi nevýhodná a od prodejní ceny se liší o několik desítek procent! Pokud je ale majitel v časové či finanční tísni, je nucen nabídku realitní kanceláře akceptovat. Ta ji nakonec prodá s velkým ziskem předem domluvenému zájemci.

Realitní makléř se vydává za zájemce

Dalším trikem, se kterým se můžete u některých neseriózních realitních kanceláří setkat, je takový, kdy se makléř po telefonu vydává za přímého zájemce a domluví si prohlídku. Na prohlídce se představí jako realitní makléř (v tom lepším případě) a začne vám, jako vlastníkovi nemovitosti, nutit smlouvu k podpisu. V tom horším případě se na prohlídce chová jako běžný zájemce, nemovitost si nafotí a odjede pryč. Po několika dnech klidu (a samozřejmě bez vašeho souhlasu) se začne z ničeho nic vaše nemovitost (včetně fotografií) objevovat na různých inzercích a za různě vysokou cenu. Výsledek? Nemovitost se stává být v očích potencionálních zájemců rizikovou a vám nezbyde nic jiného, než pod časovou a finanční tísní prodat nemovitost za tržní cenu realitní kanceláři.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies