Nejčastější nemoci drobných hlodavců

Častým členem našich domácností bývají drobní hlodavci – ať už myši, morčata, křečci a jiní. Kromě radosti nám občas způsobí i starost, a to v případě, když se u nich vyskytnou zdravotní problémy. Na co se tedy máme připravit, aby nás choroba našeho mazlíka nezaskočila?

Potkan

Základní péče

Každý den zvíře prohlédněte, zda má jasné a čisté oči, lesklou srst bez lysých míst a sledujte, zda zuby a drápy nejsou přerostlé. Přibližně jednou za rok je dobré donést zvíře na prohlídku k veterináři. Tak se dají včas podchytit možné zdravotní problémy.

Jak poznáme, že je zvíře nemocné?

  • Může odmítat potravu
  • Může schouleně sedět, být unavené a ospalé
  • Může mít kolem ocasu mokrou a ušpiněnou srst (známka průjmu)
  • Může mu téct zočí nebo nosu
  • Neleskne se mu srst
  • V srsti se mohou objevit olysalá místa

Co dělat, když zvíře vypadá nemocně?

Postarejte se, aby mělo na dosah pitnou vodu a aby mu bylo teplo. Pak zavolejte zvěrolékaři a popište příznaky nemoci. Ten vám sdělí, zda je nutné se zvířetem přijít do ordinace, nebo zda postačí domácí péče. Pokud se ani přes vaši domácí péči stav zvířete nelepší, neprodleně vyhledejte odbornou pomoc.

Příznaky nemocí

Zvíře nežere a nemá téměř žádné výkaly

Může jít o zácpu, která je nejčastěji způsobena příliš suchou potravou. Den nebo dva podávejte více zeleniny a ujistěte se, že má čerstvou vodu.

Výkaly jsou měkké nebo tekuté a kysele páchnou

Jde o průjem, který je vážnější než zácpa. Vezměte mu všechnu potravu kromě sena a několika dobře omytých pampeliškových listů a dejte mu hodně čerstvé vody. Zvíře buď jednorázově snědlo něco závadného, nebo má nějakou infekci. Dlouhotrvající průjem ho může zabít.

V kožichu se objevují holá místa a zvíře se stále škrábe

Na vině jsou obvykle roztoči. V srsti vznikají drobná vyvýšená místa. Kůže je suchá a loupe se a srst začne vypadávat. Další příčinou může být stáří zvířete nebo se zvíře mohlo o něco třít a srst si odřít.

Zvířeti teče z nosu, kýchá a hlučně dýchá

Může jít o infekci podobnou lidské rýmě, která může vést až k zápalu plic. Je-li kotec venku, okamžitě ho přeneste do místnosti. Ta musí být vyhřátá na minimálně 20° C.

Teče-li zvířeti z nosu a očí, může se jednat také o alergii, např. na materiál v kotci, osvěžovač vzduchu apod.

Bolavé, uslzené nebo zastřené oči

Je-li postiženo jen jedno oko, může jít o zapíchnutý kousek sena. V tom případě oko jemně opláchněte tamponem namočeným do vlažné převařené vody. Zastřené oko signalizuje poškrábání.

Přerostlé zuby a drápy

Drápky mohou přerůst natolik, že se zkroutí a chůze pak zvíře bolí. Je lepší, když je ostříhá veterinář, protože pokud se tato procedura provede nesprávně, je pro zvíře velmi bolestivá. Přerostlé zuby mohou zavinit smrt zvířete, protože to pak nemůže pořádně jíst. V nezbytném případě zuby zvířeti bezbolestně zkrátí veterinář.

Zranění

V případě např. říznutí ošetřete ránu převařenou vlažnou vodou, do které jste přidali kapku antiseptika. Sledujte, zda rána nezčervená a nezanítí se.

Šok

Někdy zvíře pojde, aniž by vykazovalo příznaky nemoci. Příčinou může být šok způsobený pádem, příliš divokým zacházením, jiným zvířetem, které se dobývá do kotce nebo náhlým hlukem. Proto víte-li dopředu, že se bude konat nějaká hlučnější akce, zavřete okno a přes kotec přehoďte deku.

Šok se projevuje tak, že zvíře leží nehybně, jako by bylo mrtvé. Nechte ho hodinu nebo dvě odpočinout na teplém, klidném místě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies