Nejčastější choroby tulipánů

Mezi nejčastější choroby tulipánů patří virová pestrokvětost, plíseň, gumóza, slepota, korkovitost, nekróza a fasciace. Přečtěte si o těchto chorobách více informací.

Tulipány

<!-- -->

Virová pestrokvětost tulipánů

Tato choroba se projevuje barevnými změnami na květech, zejména odlišně zbarvenými pruhy. Na listech tulipánů se objevují také pruhy, nejčastěji zelenožlutě zbarvené. Tohoto výsledného efektu mnohdy šlechtitelé využívají při tvorbě nových odrůd. Virus je v porostu rozšiřován mšicemi. Vhodnou ochranou je včasné odstraňování napadených rostlin z porostu. Postřiky na mšice jsou jen částečně účinné.

Plíseň tulipánová

Plíseň tulipánová je choroba, která se projevuje během rašení. Listy a stonky jsou pokroucené a mají hnědavé, za vlhka rychle se šířící skvrny s prášivým povlakem výtrusů. Na květech jsou patrny drobné tečky. Zálivkou se plíseň dostává do půdy, kde napadá cibule. Napadené cibule mají vpadlé hnědé oválné skvrny se zřetelně vyvýšeným okrajem. Nejvhodnější ochranou je moření cibulí přípravkem Fundazol 50 WP.

Gumóza tulipánu

Gumóza tulipánu je fyziologická porucha, která je způsobena nadměrnou vlhkostí půdy a mechanickým poškozením, ke kterému dochází při uvolňování etylalkoholu z vedlejší fuzariózní sadby. Na povrchu sklizených cibulí jsou patrné tmavé podlitiny, ze kterých po protržení povrchové vrstvy vytéká světlá gumovitá hmota, která na vzduchu zasychá. Napadené cibule odstraňte.

Slepota tulipánů

Slepota tulipánů je způsobena zejména nesprávným sběrem cibulí a skladováním (sběr nevyzrálých cibulí, nesprávné skladování, nepříznivé teploty). Pokud je tulipán napaden slepotou, jeho lodyha se zastaví v růstu a nevykvétá. Uvnitř cibule můžeme pozorovat nevyvinutý nebo hnědavý květní základ. Při slabším poškození tulipánů je lodyha zakončena zaschlým papírově tenkým okvětím.Napadené rostliny odstraňte z porostu.

Nekróza tulipánů

Původcem nekrózy tulipánů je virus mozaiky tabáku. Na listech, stoncích nebo korunních plátcích se objevují podélné nekrotické skvrny nebo pruhy. Napadené rostliny se předčasně zatahují. Viry se usazují zejména v cibuli, odkud se postupně přenáší do celé rostliny. Nejvhodnější ochranou je likvidace nekrotických rostlin. Nedoporučuje se vysazovat tulipány na místa, kde se tato choroba vyskytuje (zejména v přemokřených půdách).

Fasciace tulipánů

Fasciace tulipánů je dědičná choroba. Projevujese tak, že na cibuli tulipánu vyrůstá více květních lodyh, které spolu po celé délce srůstají, pouze konce lodyh a květy jsou volné. Atypicky rostoucí květiny je vhodné z porostu odstranit.

Korkovitost cibulí tulipánů

Původcem korkovitosti cibulí tulipánů je virus mozaiky okurky. Na povrchu i uvnitř cibule se vytvářejí šedohnědé vpadlé skvrny. Následně jsou cibule napadány houbami a roztoči. Účinnou ochranou je odstranění napadených cibulí ze sadby.

Nadměrný rozpad cibule

Choroba je dědičná, projevuje se tvorbou velkého množství těsně přilehlých, věncovitě uspořádaných malých cibulek okolo nové cibule. Při výsadbě atypické cibule odstraňte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies